Turist Rehberliği Meslek Yönetmeliği

Hukuki Alanına Giren Konular Yönetmelik

07.6.2012 tarihli ve 6326 sayılı Turist Rehberliği Meslek Kanunu gereğince hazırlanan ve 26.12.2014 tarih ve 29217 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Turist Rehberliği Meslek Yönetmeliği şu konulardaki usul ve esasları düzenlemektedir: 1) Turist rehberliği mesleğine kabul, 2) turist rehberliği seçme sınavları ile turist rehberliği sertifika programlarının düzenlenmesi, 3) meslek içi eğitim ve meslekte uzmanlaşma, 4) mesleğin icrası, 5) turist rehberleri odaları ile turist rehberleri birliğinin kuruluşu, organlarının nitelikleri ve seçimler, organlık niteliğini yitirme hâl ve usulleri, görev ve yetkileri, çalışma usulleri, üyeleri ile olan karşılıklı hak ve yükümlülükleri, gelir ve giderleri ile bütçeleri, 6) turist rehberliği hizmetine yönelik sözleşmelerde bulunması gereken asgari unsurlar, 7) Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın mesleğe ilişkin görev ve yetkileri, 8) Bakanlık ile meslek kuruluşları arasındaki işbirliği ve 8) meslek kuruluşlarının bakanlıkça denetlenmesi.

Altı bölümden oluşan Yönetmelik’in birinci bölümü Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar, ikinci bölümü Turist Rehberliği Sertifika Programı, üçüncü bölümü Mesleğin İcrası, dördüncü bölümü Mesleğin Korunması, Denetleme ve Disiplin İşlemleri, beşinci bölüm Meslek Kuruluşları ve altıncı bölüm Çeşitli ve Son Hükümler başlığını taşımaktadır.

Yönetmelik’in bölümleri ayrıntılı olarak incelendiğinde, ilk bölümde Yönetmelik’in amacı, kapsamı ve dayanağına yer verildikten sonra çeşitli kavramların (bölgesel/ülkesel turist rehberi, çalışma kartı, eylemli/eylemsiz turist rehberi, ruhsatname vb.) tanımlandığı görülmektedir. İkinci bölümde çok fazla sayıda konuda düzenleme yapılmıştır. Bunlardan bazıları; sertifika programı açma yetkisi ve seçme sınavı, sertifika programında okutulacak dersler ve konferanslar, sertifika programının süresi, uygulama gezileri, sertifika programı ve uygulama gezisinin denetimi, bölgesel rehberlik, bölge ekletme ve bölgesel rehberlikten ülkesel rehberliğe geçme, dil ekletme sınavı, eylemsiz turist rehberleri, turist/turizm rehberliği bölümü mezunları, Bakanlıkça meslekten çıkarma ve ruhsatnamenin iadesidir. Üçüncü bölüm turist rehberliği hizmetleri, ruhsatname ve çalışma kartı alma zorunluluğu, mesleğin icrasına ilişkin esaslar, Türkçe rehberlik, meslek etik ilkeleri, kamu kurumlarında çalışan eylemsiz rehberler, seyahat acentacılığı faaliyetinde bulunma yasağı, odaya üye olma zorunluluğu, oda üyeliğine kabul, reklam ve tanıtım, turist rehberi ücretleri ve rehberlikte uzmanlaşma eğitimi konularında hükümler içermektedir. Dördüncü bölümde mesleğin korunması, turist rehberliği hizmetlerinin denetimi, disiplin kurulu, disiplin soruşturmasına ilişkin esas ve usuller, uyarma ve kınama cezaları, meslekten geçici men cezası, meslekten çıkarma, disiplin kurulu kararlarının tebliği, disiplin cezalarına itiraz, tebligat ve ceza zamanaşımı konularına ilişkin hükümlerden oluşmaktadır. Beşinci bölümde yer verilen başlıca konular; meslek kuruluşlarının teşekkülü, odaların yetki çevreleri, odaların kurulması ve kapatılması, bölgesel odaların kurulması, meslek kuruluşlarının görev ve yetkileri ile genel faaliyet esasları, aylık ücretler ve huzur hakları, denetim ve gözetim, işbirliği ve sicillerin tutulmasıdır. Altıncı ve son bölüm ise sınav ve uygulama gezisi, taban ücret tarifesi, tutanak, yürürlük ve yürütmeye ilişkin hükümlerden oluşmaktadır.

Yararlanılan Kaynaklar

Demir, M. (2017). Seyahat Acentacılığı ve Tur Operatörlüğü-İlkeler ve Yönetim (İkinci Baskı). Ankara: Detay Yayıncılık; Güven, A. ve İçöz, O. (2018). Turist Rehberliği Mevzuatı. İçinde; S. Eser, S. Şahin ve C. Çakıcı (TURBAN), Turist Rehberliği (ss.263-286). Ankara: Detay Yayıncılık; http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2014/12/20141226-25.htm, (Erişim tarihi: 11.11.2019).