Turist Rehberi - Acenta Hizmet Sözleşmesi

Seyahat Acentacılığı ve Tur Operatörlüğü Hukuki Alanına Giren Konular İş ve Meslek Profesyonel Turist Rehberi Sözleşme

6326 sayılı Turist Rehberliği Meslek Kanunu’nun 6/3 maddesi ile Turist Rehberliği Meslek Yönetmeliği’nin 38. maddesi uyarınca turist rehberi ile seyahat acentası tur başlamadan önce turist rehberi–acenta hizmet sözleşmesini imzalamak zorundadır. Turist rehberi–acenta hizmet sözleşmesi; “Turist rehberinin ve seyahat acentasının bilgilerini, turist rehberinin vereceği hizmetin detaylarını ve bu hizmet karşılığında alacağı ücreti, hizmet verilecek kişi sayısını, fesih/ihbar süresini içeren, seyahat acentası yetkilisi ve turist rehberi tarafından hizmet öncesi imzalanan belge” şeklinde tanımlanabilmektedir. Geçerli mazeretlerin bulunması durumunda ve bu mazeretlerin sona erdiği tarihten itibaren en geç yedi gün içerisinde yazılı olarak düzenlenmesi şartıyla sözleşme e-posta, faks, telefon mesajı vb. yollarla yapılabilmektedir. Sözleşme örneği, Turist Rehberleri Birliği (TUREB) tarafından hazırlanmakta ve resmi internet sitesinde ilan edilmektedir.

Turist rehberi–acenta hizmet sözleşmesinde, seyahat acentasının ismi, acenta belge numarası, vergi numarası, tebligat adresi, telefon numarası, kamu yararına düzenlenen bir tur ise sözleşmede acenta bilgilerinin olduğu kısımda ilgili kamu kurumunun bilgileri, kurum yetkilisinin adı-soyadı ve imzası; turist rehberinin adı-soyadı, kimlik numarası, ruhsatname numarası, oda sicil numarası, çalışma kart numarası, ülkesel veya bölgesel durumu, yabancı dili/dilleri, tebligat adresi, telefon numarası, e-posta adresi, banka hesap numarası; rehberlik hizmeti verilecek turun başlangıç ve bitiş tarihi, turist sayısı, tur güzergahı, turist milliyeti, hangi dilde hizmet verileceği, tur programı; tur çeşidine ve süresine göre uzlaşılan rehberlik hizmet bedeli, hizmet bedelinin ödenme şekli, sözleşmenin fesih/ihbar süresi ile imzalanma tarihi bilgilerinin ve tarafların ıslak imzalarının olması zorunludur.

Turist rehberi ile 4857 sayılı İş Kanunu kapsamında belirli veya belirsiz süreli yapılan sözleşmelerde ise; turist rehberinin adı-soyadı, kimlik numarası, ruhsatname numarası, oda sicil numarası, çalışma kart numarası, ülkesel veya bölgesel durumu, yabancı dili/dilleri, tebligat adresi, telefon numarası, e-posta adresi ile seyahat acentasının ismi, acenta belge numarası, vergi numarası, tebligat adresi, telefon numarası, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından belirlenen taban ücret dikkate alınarak belirlenen aylık ücret ve çalışma saati bilgilerinin olması zorunludur.

Turist rehberi–acenta hizmet sözleşmesi üç nüsha olarak düzenlenmekte ve birer nüshası taraflara verilmektedir. Turist rehberi, mesleğini icra ederken sözleşmeyi yanında bulundurmak zorundadır. Ayrıca sözleşmenin, turist rehberliği hizmetinin bitişinden itibaren iki yıl süreyle saklanması ve denetim/soruşturma durumunda ilgili makamlara sunulması zorunludur. Taraflarca sözleşmenin ilgili makamlara sunulamaması durumunda sözleşme yapılmamış sayılmaktadır.

6326 sayılı Turist Rehberliği Meslek Kanunu’nun, disiplin cezaları ve soruşturma usulü ile ilgili beşinci maddesine göre; mesleğini icra ederken sözleşmeyi yanında bulundurmayan turist rehberine uyarma cezası, sözleşme yapmadan mesleğini icra eden turist rehberine ise kınama cezası uygulanmaktadır. Aynı kanunun turist rehberi ücretleriyle ilgili altıncı maddesine göre; yazılı sözleşme yapmayan turist rehberi, ayrıca üç günlük taban ücreti tutarından az olmamak üzere turun toplam süresine karşılık gelen taban ücreti kadar idari para cezasıyla da cezalandırılmaktadır.

Yararlanılan Kaynaklar

Albuz, N., Çakmak, T.F., Eren, A., Tekin, Ö. ve Güven Yeşildağ, G. N. (2018). Turist Rehberliğine Giriş. Ankara: Detay Yayıncılık; http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2012/06/20120622-2.htm, (Erişim tarihi: 18. 07. 2019); http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2014/12/20141226-25.htm, (Erişim tarihi: 18. 07. 2019); http://tureb.org.tr/tr/Page/Detail/64, (Erişim tarihi: 18. 07. 2019).

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Albuz, N., Çakmak, T.F., Eren, A., Tekin, Ö. ve Güven Yeşildağ, G. N. (2018). Turist Rehberliğine Giriş. Ankara: Detay Yayıncılık.