Ülkesel Turist Rehberi

İş ve Meslek Profesyonel Turist Rehberi

Gerek Osmanlı gerekse Cumhuriyet döneminde turist rehberliği mesleğinin icra edilmesine yönelik çeşitli yönetmelikler ortaya hazırlamıştır. Bu yönetmeliklerde ülkesel ve bölgesel turist rehberliğinin icrasına ilişkin farklı maddeler yer aldı. 07. 06. 2012 tarihinde 6326 sayılı Turist Rehberliği Meslek Kanunu kabul edilmeden önce 2005 yılında çıkartılan yönetmelik uygulandı. 2005 yılında çıkartılan yönetmeliğe kadar da, rehberlik Türkiye’de mevzuata göre ülkesel ve bölgesel olarak icra edildi. Ancak, 2005-2012 yılları arasında yönetmelik gereği yalnızca ülkesel çalışma kartı verildi. Turist Rehberliği Meslek Kanunu ile birlikte bölgesel rehberlik yeniden devreye alındı.

6326 sayılı Turist Rehberliği Meslek Kanunu gereğince iki şekilde rehber olunmaktadır. Üniversitelerin turist/turizm rehberliği bölümlerinden mezun olunması veya Birlik tarafından açılan sertifika programının başarıyla tamamlanması gerekmektedir. Birlik ve Türkiye Seyahat Acentaları Birliği’nin (TÜRSAB)ortak önerileri ve Bakanlığın onayıyla turizm sektörünün ihtiyaçları dikkate alınarak, belirlenen dillerde Bakanlığın gözetimi ve denetimi altında Birlik tarafından ülkesel veya bölgesel turist rehberliği sertifika programları düzenlenmektedir. Sertifika programının süresi ülkesel sertifika programlarında en az 700 ders saati, bölgesel sertifika programlarında ise bölge başına en az 150 ders saatidir. Katılımcıların, sertifika programı kapsamında belirlenen tarihi ve turistik alanları tanımak ve bilgi sahibi olmak amacıyla Bakanlığın gözetimi ve denetimi altında yapılan yurtiçi uygulama gezilerine katılmaları zorunludur. Uygulama gezileri, ülkesel veya bölgesel sertifika programları için ayrı ayrı düzenlenmektedir. Ülkesel uygulama gezisi, Birliğin gerekli gördüğü hallerde bölümlere ayrılarak yapılabilmektedir. Uygulama gezilerinin tamamına katılarak diğer şartları yerine getiren katılımcılar Ülkesel Turist Rehberi; uygulama gezilerini bölgesel düzeyde tamamlayıp diğer koşulları da yerine getiren katılımcılar ise başarılı oldukları bölgeler için Bölgesel Turist Rehberi olmaya hak kazanmaktadırlar. Bölüm mezunları içinde aynı adımlar geçerli olmaktadır. Ülkesel turist rehberleri; Türkiye’nin her yerinde çalışma hakkına sahip olup, Anadolu turlarında tüm program boyunca rehberlik hizmeti vermektedirler. Bölgesel turist rehberleri ise; yalnızca bölgelerinde belirtilen bölge içinde çalışma hakkına sahip olmaktadırlar.

Yararlanılan Kaynaklar

Ahipaşaoğlu, S. (2006). Turizmde Rehberlik (İkinci basım). Ankara: Gazi Kitabevi; Çolakoğlu, O.E., Efendi, E. ve Epik, F. (2014). Tur Yönetimi ve Turist Rehberliği (İkinci basım). Ankara: Detay Yayıncılık; Turist Rehberliği Birliği (TUREB). http://www.tureb.org.tr/tr/Page/Detail/75, (Erişim tarihi: 26. 07. 2019).