Toplumsal Pazarlama

Kavram Üretim Yönetimi ve Pazarlama

Toplumsal faydalar gözetilmeksizin tüketime yapılan vurgu giderek daha fazla eleştirilir hâle geldi. Bu eleştirel anlayış sonucunda toplumsal pazarlama 1970’li yılların başında ortaya çıktı ve pazarlama için sosyal açıdan daha fazla sorumluluk ve etik bir model vaat etti. Toplumsal pazarlama sosyal boyutta pazarlama veya ekonomik olmayan ölçütleri içeren pazarlama veya toplumun uzun vadeli çıkarları için endişeler olarak tanımlanabilir. Toplumsal pazarlama uygulamaları ayrıca sosyal sorumluluk, amaca yönelik pazarlama gibi alanları ya da çevresel kaygıların bir iş stratejisine dâhil edilmesini içerebilir.

Toplumsal pazarlama kavramı örgütün görevini; hedef pazarın ihtiyaçlarını, isteklerini ve çıkarlarını rakiplerden daha etkin ve verimli bir şekilde belirlemek ve tüketicinin ve toplumun refahını koruyacak veya artıracak şekilde düzenlemektedir. Toplumsal pazarlama kavramı, pazarlamacıları pazarlama uygulamalarını sosyal ve etik düşünceler ile inşa etmeye yönlendirmektedir. Toplumsal pazarlama kavramı, sosyal boyutları olan teşvikler ve tüketicilerin iyi şeyler yapmaya karşı davranışsal tepkilerini keşfetmek için mükemmel bir strateji haline geldi. Pazarlamacılar, hedef pazarın ihtiyaç ve isteklerini bir bütün olarak tüketicilerin ve toplumun refahını koruyacak ve artıracak şekilde karşılamaya çalışmalıdır. Toplumsal pazarlama bu amaca uygun olarak, toplumda ortaya çıkardığı sonuçlar açısından iyi uygulamaları korurken tüketicilerin haklarını da savunmaktadır.

Sosyal sorumluluk anlayışından beslenen toplumsal pazarlama, toplumdan aldığını yine toplum yararına kullanarak tüm pazarda etkin olmaya başlamaktadır. Toplumsal pazarlama yaklaşımı sadece müşterilerin ihtiyaçlarını karşılamak için gerçekleştirilen ticari değişimleri değil, aynı zamanda bu değişimlerde bir şekilde yer alan tüm üyeler üzerindeki etkileri de dikkate almaktadır. Örgütsel sürece doğrudan veya dolaylı olarak katılan üyeler toplumsal pazarlamanın paydaşları olarak adlandırılır. Gelecek kavramı toplumsal pazarlama düşüncesi içerisinde yer almaktadır; çünkü toplumsal pazarlamada mevcut kararların sonuçları uzun vadede hissedilmektedir.

Yararlanılan Kaynaklar

Chattananon, A. (2003). The Impact of Societal Marketing Programs on Customer Attitudes toward Corporate Image in Thailand (Yayımlanmamış doktora tezi). Avustralya: University of Southern Queensland; Kotler, P. ve Keller, K. L. (2006), Marketing Management. New Jersey: Prentice Hall; Ozuru, H. N. ve Akahome, J. E. (2016). Societal Marketing Concept and Energy Poverty Eradication: An Evidence from Nigeria, Proceedings of the International Conference on Business and Management Dynamics 2016: Sustainable Economies in the Information Economy, Cape Town: 54–61; Özbakır-Umut, M. (2018). Sosyal Pazarlama Olumlu Davranış Pazarlaması. İstanbul: Papatya Yayıncılık; Ward, S. ve Lewandowska, A. (2006). Validation of a Measure of Societal Marketing Orientation, Journal of Public Affairs, (6): 241-255.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Abratt, R. ve Sacks, D. (1988). Perception of the Societal Marketing Concept, European Journal of Marketing, 23(6): 25-33; Crane, A. ve Desmond, J. (2002). Societal Marketing and Morality, European Journal of Marketing, 36(5/6): 548-569; Dawson, L. M. (1969). The Human Concept: New Philosophy for Business Marketing Concept Outmoded Today, Business Horizons, 12(6): 29-38; Takas, A. (1974). Societal Marketing: A Businessman’s Perspective, Journal of Marketing, (38): 2-7.