Teknik Servis

Konaklama Tesisi

Otel işletmeleri, faaliyetlerin bir bütünlük içerisinde sürdürülebilmesinde ve işletmeye gelen misafirlere yüksek kalitede hizmetin sunulmasında çeşitli departmanlara ihtiyaç duymaktadır. Bu departmanlar arasında bulunan teknik servis departmanı, son yıllarda üretim artışına paralel olarak ortaya çıkan enerji kaynaklarının en uygun şekilde kullanımı ve kıt kaynakların israfının en düşük düzeye indirgenmesi konularında otel işletmeleri açısından oldukça önemli görevlerin yerine getirilmesini sağlayan bir departman konumuna ulaştı Teknik servis departmanının görevi, otel işletmelerini oluşturan çeşitli departmanlarda kullanılan araç-gereç ve donanımların kontrollerini, bakımını ve sağlıklı bir şekilde çalışmalarını sağlamaktır.

Teknik servis departmanı, çalışma alanı açısından mühendislik bilgisi gerektirmektedir. Ayrıca otel işletmesi yöneticilerinin teknik servis departmanının işlevi hakkında yeterli bilgiye sahip olmaları, bu bölümün örgütlenmesini ve işletme için önem düzeyinin anlaşılmasını kolaylaştırmaktadır. Dolayısıyla kârı maksimum seviyeye çıkarmayı amaç edinen ve misafirlerine düşük maliyetli kaliteli hizmet sunmak isteyen otel işletmelerinde, teknik servis departmanının temel görevleri arasında; teknik kurallara bağlı kalarak işletmenin en ekonomik düzeyde çalışmasının sağlanması, tüm bakım ve onarım çalışmalarının planlanması, departmanlara alınacak yeni makine ve teçhizat hakkında görüş bildirilmesi, çeşitli arızaların giderilmesinde arıza formu hazırlanması, enerji israfını önlemek için gerekli önlemlerin alınması, otel içerisinde yangın ihbar ve söndürme sistemlerine yönelik gerekli prosedürlerin hazırlanması ve günlük yakıt ve su durumlarının üst yönetime bildirilmesi yer almaktadır.

Otel işletmelerinde önemli görevler üstlenen teknik servis departmanının sorumluluk alanı iki kısımda incelenmektedir. Bunlardan ilki, otelin gün içerisinde misafirlerine sunduğu hizmetlerini gerçekleştirebilmek için ihtiyaç duyduğu; elektrik, sıcak su, buhar, soğutma-ısıtma sistemi gibi servislerin yerine getirilmesinin sağlanmasıdır. İkinci kısım olarak, otel faaliyetlerinin düzenlenmesinde kullanılan araç-gereçlerin bakımı, onarımı, mobilya ve diğer donanım malzemelerinin korunmasına yönelik gerekli tedbirlerin alınması yer almaktadır. Özellikle kompleks bir sistem olarak görülen otel işletmelerinde, mekanik veya elektronik cihazların kullanılmasında teknik servis departmanı tarafından ilgili personele eğitim verilmesi, cihazların kullanım ömrünün uzatılmasında ve maliyetlerin düşürülmesinde önem arz etmektedir.

Yararlanılan Kaynaklar

A Akoğlan-Kozak, M. (2008). Otel İşletmelerinde Destek Hizmetler. İçinde: N. Kozak (Editör), Otel İşletmeciliği (ss. 377-393). Ankara: Detay Yayıncılık; Rutherford, D. G. (2007). The Hotel Engineering Function: Organization, People, and Issues in the Modern Era. İçinde, D. G. Rutherford ve M. J. O’Fallon (Editör), Hotel Management and Operations (ss. 191-199). New Jersey: John Wiley; Şener, B. (1992). Otelcilik ve Turizm Meslek Liseleri için Otel İşletmeciliği. İstanbul: Milli Eğitim Basımevi; Yeşiltaş, M. (1995). Otel İşletmelerinde Destek Departmanlar. İçinde; N. Kozak (Editör), Otel İşletmeciliği Kavramlar-Uygulamalar (ss. 221-239). Ankara: Anatolia Yayıncılık.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Olalı, H. ve Korzay, M. (1993). Otel İşletmeciliği. İstanbul: Beta Basım Yayım Dağıtım; Akoğlan-Kozak, M. (2008). Otel İşletmelerinde Destek Hizmetler. İçinde; N. Kozak (Editör). Otel İşletmeciliği (ss. 377-393).Ankara: Detay Yayıncılık.