Teknik Servis Müdürü

İş ve Meslek Otel Çalışanı Bölüm Yöneticisi

Otel işletmeleri, turizm sektöründe ağırlama hizmetlerinin yerine getirilmesinde kilit bir rol üstlenmektedir. Ağırlama hizmetlerinden faydalanan misafirlerin hizmet kalitesi anlamında yüksek beklentiye sahip oldukları ve hizmetin yetersiz olması durumunda ise bu durumdan rahatsızlık duydukları bilinmektedir. Doğrudan otel çalışanları tarafından sağlanan konsiyerj ve kat hizmetleri gibi teknik servis uygulamalarının da misafir memnuniyetini arttırıcı etkisinin olduğu göz ardı edilmemelidir. Dolayısıyla teknik servis uygulamalarının yetersiz olduğu durumlarda, otel işletmesinin imajının olumsuz etkilenebileceği ve kârlılığının azalabileceği, ayrıca kullanılan araç-gereç ve donanımların bakım ve onarımında mali kaynak sıkıntısının ortaya çıkabileceği söylenebilir.

Teknik servis departmanının organizasyon yapısı, otel işletmesinin yapısına uygun olarak oluşturulmaktadır. Bu departman bünyesinde yönetici rolünü üstlenen teknik servis müdürü, hiyerarşik açıdan genel müdür veya genel müdür yardımcısına bağlı olarak görev yapmaktadır. Otel işletmesini oluşturan departmanlarda kullanılan araç-gereç ve donanımların periyodik olarak bakım ve onarım işlemlerinin yapılmasından, arıza ve aksaklıkların ivedi bir şekilde çözümlenmesinden sorumlu olan kişi teknik servis müdürüdür. Bunların dışında; çalışanlarla etkili iletişim kurmak, departmandaki görevleri, faaliyetleri ve personeli koordine etmek, otel misafirleri ve çalışanları için güvenli bir ortam yaratmak, departmanın başarısında teknik servis müdürünün önemle üzerinde durduğu konular arasında yer almaktadır. Ayrıca, teknik servis müdürü teknolojik gelişmeler ışığında enerji tasarrufu konularında yenilikler ortaya koyarak, otel işletmesinin çevreye duyarlı işletme olarak algılanmasında önemli rol oynamaktadır.

Teknik servis departmanı personelinin, eksiksiz bir şekilde hizmetleri yerine getirmesinden birinci derecede sorumlu olan teknik servis müdürünün görevleri arasında; planlanan bakım programlarına bağlı kalarak bakım hizmetlerinin aksamadan yapılması, ziyafet ve toplantılara ilişkin banket müdüründen gelen isteklere uygun bir şekilde teknik cihaz ve aletlerin temin edilmesi ve kurulumunun yapılması, otelin bütün alanlarının periyodik olarak denetlenmesi sonucunda teknik aksaklıkların giderilmesi ve diğer departmanlara ait aksaklıkların tespit edilerek ilgili departman müdürüne bildirimin yapılması, teknik servis departmanı personelinin uyumlu, etkili ve sistemli bir şekilde çalışabilmesi için düzenli olarak toplantıların yapılması ve departmanda yer alan demirbaşın düzenli olarak sayımının yapılması yer almaktadır.

Yararlanılan Kaynaklar

Akoğlan-Kozak, M. (2008). Otel İşletmelerinde Destek Hizmetler. İçinde; N. Kozak (Editör), Otel İşletmeciliği (ss 377-393). Ankara: Detay Yayıncılık; Lai, J. H. K. ve Yik, F. W. H. (2012). Hotel Engineering Facilities: A Case Study of Maintenance Performance, International Journal of Hospitality Management, (31): 229-235; Rutherford, D. G. (2007). The Hotel Engineering Function: Organization, People, and Issues in the Modern Era. İçinde; D. G. Rutherford ve M. J. O’Fallon (Editör), Hotel Management and Operations (ss. 191-199). New Jersey: John Wiley; Şener, B. (1992). Otelcilik ve Turizm Meslek Liseleri için Otel İşletmeciliği. İstanbul: Milli Eğitim Basımevi; Yeşiltaş, M. (1995). Otel İşletmelerinde Destek Departmanlar. İçinde; N. Kozak (Editör), Otel İşletmeciliği Kavramlar-Uygulamalar (ss. 221-239), Ankara: Anatolia Yayıncılık.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Olalı, H. ve Korzay, M. (1993). Otel İşletmeciliği. İstanbul: Beta Basım Yayım Dağıtım.