Tefenni Kent Belleği Tarım ve Antika Müzesi

Müze Sanat Müzesi Endüstri Müzesi

(Tefenni, Burdur, 2015 - )

Burdur’un Tefenni ilçesine bağlı Yenice Mahallesi’nde yer almaktadır. Engin Erkan ve ailesi tarafından 1985-2001 yılları arasında tavuk çiftliği olarak kullanılan tesis, 2015 yılında örnek bir “Ekoturizm” projesi olarak düşünüldü otel ve müze kompleksine dönüştürülerek özel teşebbüs şeklinde hizmete girdi.

155 yıllık bir geçmişe sahip olan Tefenni ilçesi zengin kültürel ve folklorik kimliğinin yanında tarım ve hayvancılık özelliklerinin yansıtılmasıyla adeta kent hafızası konumundadır. Tesis içerisinde bulunan müze binası, 120 metrekarelik bir alana kuruludur. Sergilemenin yapıldığı salonlarda Tefenni’de kullanılan tarım aletlerinin, yöresel kıyafetlerin, günlük kullanılan eşyaların ve 3000 nostalji fotoğraf arasından titizlikle seçilerek odak noktası Tefenni’yi anlatan fotoğrafların oluşturduğu 500 fotoğraf albümü yer almaktadır. Sergilenen eserlerden en çok ilgi çeken aslına uygun hâle getirilen 1949 ile 1966 model 13 nostaljik traktör ile tarım aletlerinin sergilendiği bölüm oluşturmaktadır. Bu bölümde turistlerin araçları yakından görme fırsatı tanınarak adeta tarihte yolculuk yapması sağlanmaktadır.

Müzede sergilenen eserler öncelikle koleksiyonculuk merakıyla başlamış, ardından bağışlanan eserler de kayıt altına alınarak titizlikle muhafaza edilmeye başlanmıştır. Teşhiri yapılan traktörler, her birinin farklı bir özelliği olacak şekilde belirli kriterlere göre seçilmektedir. İşletme sahibi tarafından nostalji traktörlerin artırılması hedeflenmektedir. Müzede traktör sayısının arttırılmasıyla birlikte trafiğe kapalı alanlarda nostaljik traktörlerle turistlik gezi turları yapılması planlanmakta ve böylece gelen turistlere farklı bir hizmet sunulması amaçlanmaktadır. Müze içerisinde mini kütüphane kurularak, tarihte Tefenni’ye ait kitap, mecmua, bilgi ve belgeler arşivlenmektedir. Bu açıdan müzeyi eser kazandırma çabaları hala devam etmektedir. Bunların yanında Tefenni türkülerinin yer aldığı türkü notalarının bir albümde toplanması, devlet arşivlerinde kayıtlı bilgi, belge, doküman gibi yazılı eserlerin müze kütüphanesinde muhafazası gibi konularda çalışmalar devam etmektedir.

Yararlanılan Kaynaklar

Atagök, T. (2012). Müze Koleksiyonları ve Araştırma. İçinde; Ertürk, N. ve Uralman, H. (Editör), Müzebilimin ABC’si (ss. 171-176). İstanbul: Ege Yayınları; Boyraz, B. (2008). Müze Teknolojileri ve Sergileme Farklılıkları, İdil Sanat ve Dil Dergisi, 40: 113-126; Mercin, L. (2003). Kültür ve Sanat Değerlerinin Yaşatılmasında Müzelerin Rolü, Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 2 (6): 106-114; Nora, P. (2006). Hafıza Mekânlar (Çev. M. E. Özcan). Ankara: Dost Kitabevi; Sop, S. A., Yeşiltaş, M. ve Soslu, S. (2019). Fiziksel Çevrenin Müze Ziyaretçileri Üzerine Etkisi: Burdur Müzesi Örneği, Manas Sosyal Araştırmalar Dergisi, 8 (4): 3889-3910.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Tarım ve Traktör Müzesi. (2021). https://www.tefennivillas.com/tarim-ve-antika-muzesi, (Erişim tarihi: 24.04.2021);Tarım ve Traktör Müzesi. (2021). https://www.nnchaber.com/haber/5028902/tefenni-kent-bellegi-tarim-ve-antika-muzesi-acildi, (Erişim tarihi: 24.04.2021).