Tavada Pişirmek

Gastronomi

Pişirme işleminin çıkış noktası olan ateşin bulunması zaman geçtikçe farklı yöntemleri beraberinde getirmiştir. Pişirme işlemi gıdalarda fiziki ve kimyasal yapıların değişimlerini sağlar ve söz gelimi bu değişimlerin uygun şekilde yapılması gerekmektedir. Bu yöntemlerden biri de tavada pişirmedir. Tavada pişirme yiyeceklerin yapısında çeşitli değişimler getirmek amacıyla gerçekleştirilen pişirme işleminin tava yardımıyla yapılmasıyla açıklanabilir. Kaynağından kuru şekilde gelen ısının yağ, metal ve yayılma yollarıyla yiyeceğe aktarılmasıyla ele alınmaktadır. Bu şekilde gerçekleştirilen pişirmede yiyeceğin barındırmış olduğu suyun belirli kısmı buharlaşarak yiyeceğin tadı daha belirgin şekilde güçlü hâle gelir. Tavada ısı yardımıyla yiyeceğin yapısının işlenmesi adı altında çeşitli isimlerle anılan başlıca yöntemler; sauteing (sote), pan-frying ve shallow frying olarak adlandırılmaktadır.

Tavada pişirilen yiyecekler içerisinde başlıca sebzeler, etler ve balıklar yer almaktadır. Yiyecekler tavada küçük parçalar halinde doğranmış şekliyle (brunoise, fine brunoise) pişirilmesinde karıştırma şeklinde; iri parçalar halinde (large dice) doğranmış olduğunda ise alt üst edilmesi şeklinde pişirilmektedir. Tavada pişirme işleminde yiyeceklere müdahale esnasında yardımcı bir ekipman kullanıldığı gibi aşçının tavanın içerisine yardımcı bir ekipmanla müdahalede bulunmaksızın tavayı hızlı şekilde hareket ettirmesi ve böylelikle tavadaki yiyeceklerin kendi etrafında dönerek pişmeye devam etmesi söz konusudur. Tavada pişirme işleminde yiyeceklerin dış yüzeyindeki yapının iç kısmına göre kızarması amaçlardan biridir. Bunun nedeni ise yiyeceğin tavada yüksek derecede ısıda (kızgın şekilde) yer alan yağın yiyeceğin içyapısına geçmesinin önlenmesi ve dolayısıyla yiyeceğe has olan iç tadın yine yiyecek maddesinin içinde kalmasını sağlamaktır.

Tavada pişirmede yiyeceklerin yapılarına mutlaka dikkat edilmeli ve pişirmeden önceki ön hazırlık (mise en place) aşamasında ilgili gıda maddeleri belirli bir sıraya dizilmelidir. Çünkü her gıda maddesinin yapısı aynı değildir ve dolayısıyla pişme süreleri de birbirinden bağımsız niteliktedir. Örneğin; taze olan yeşil sebze grubu tavada kısa sürede pişeceğinden dolayı söz konusu yiyecek grubu tavaya sonradan eklenmelidir. Nitekim tavada pişirme işleminde pişmesi uzun süre alan yiyecek gruplarının da bu bağlamda sıralamada ilk olarak eklenmesi gerekir. Sonuç itibariyle tüm yiyecek maddelerinin tavaya aynı anda eklenmesi istenmeyen bir durumdur. Tavada pişirmede dikkate alınması gereken noktalar yiyeceklerin tat, görünüm ve kokularında istenen değişimlerin arzu edilen seviyelerde olabilmesi için kritik noktadadır.

Yararlanılan Kaynaklar

Aktaş, A. ve Özdemir, B. (2012). Otel İşletmelerinde Mutfak Yönetimi. Ankara: Detay Yayıncılık; Dölkeleş, A. ve Yüzüncüyıl, K. S. (2019). Pişirme Teknikleri ve Yiyecek Hazırlama. İçinde; Sarıışık, M., Çavuş, Ş. ve Karamustafa, K. (Editörler), Profesyonel Restoran Yönetimi (ss. 217-228). Ankara: Detay Yayıncılık; Eraslan, N. (2018). Pişirme Yöntemleri. Ankara: Nobel Yayın; Koçak, N. (2016). Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi. Ankara: Detay Yayıncılık; McGee, H. (2004). On Food and Cooking. New York: Scribner Publish.