Taşköprü Kent Tarihi Müzesi

Müze Kent Müzesi

(Taşköprü, Kastamonu, 2017 - )

Kastamonu’nun Taşköprü ilçesinde yer alıp Kent Tarihi Müzesi’ne ev sahipliği yapan bina 1890’larda Osmanlı’da Redif Taburu binası olarak inşa edildi. Sultan II. Mahmud, Osmanlı ordusunu yeniden yapılandırmak istemiş ve ardından 1826 yılında Yeniçeri Ocağının kaldırılması emrini verip, Asakir-i Mansure-i Muhammediye adı verilen yeni bir ordu kurdurmuştur. Ancak bu ordu, döneminde geniş sınırlara ulaşan Osmanlı İmparatorluğu’nun korunmasının beklentisini tam anlamıyla karşılayamamıştır. Bu sebeple Osmanlı İmparatorluğunun tarım ve toprağa dayalı ekonomisini sarsmadan güvenliğini sağlamak için, orduya destek olması amacıyla 1834 yılında Redif Birlikleri adı verilen yarı zamanlı askeri bir teşkilat oluşturulmuştur.

Yapı, uzun bir süre boyunca Redif Fırkası olarak hizmet vermiştir. 1912 yılından sonra ise Osmanlı birliklerinin yeniden yapılandırılmasından ötürü Redif Birlikleri kaldırılmış ve Redif Taburu binası uzun bir süre daha askerlik binası olarak kullanılmıştır. Ardından 1988 yılında Sağlık Bakanlığı’na devredilen bu tarihi bina, dispansere dönüştürüldü. Akabinde de 2007 yılında Taşköprü Belediyesi’ne devredildi ve zaman içerisinde bu tarihi bina restore edilip, günümüzdeki görüntüsüne kavuştu. 2017 yılında da Kent Tarihi Müzesi olarak açılmış olup, tarihe ve Türk turizm endüstrisine geri kazandırıldı.

Taşköprü ilçesinin şehir merkezinde yer alan tarihi bina, girişinde çeşitli savaşlardan kalma aletleri ve eski zamanlarda fabrika ve atölyelerde kullanılan alet-edevatları barındırmaktadır. Bina içerisinde ise yine eski zamanlarda kullanılan kap-kacaklar bulunmaktadır. Ayrıca tarihte önemli bir yeri olan ve Roma döneminden kalma antik bir kent olan Pompeiopolis şehrinin simülasyonları, Kastamonu ve Taşköprü’nün önemli ekonomik gelir kaynaklarından sayılan sarımsağın nasıl üretildiğinin aşamaları, geleneksel el sanatlarından oluşan doku örnekleri, bakırcılık ve dericilik ile ilgili malzemeleri ve alet-edevatları da sergilenmektedir.

Ayrıca 29. 08. 1925’te gerçekleştirilen Şapka Devrimi sırasında Mustafa Kemal Atatürk Kastamonu’nun Taşköprü ilçesine gelerek, Tarihi Redif Taburu binasını da ziyaret etmiştir.

Yararlanılan Kaynaklar

Sezer, İ. (2017). Kültürel Mirasın Turizm Açısından Değerlendirilmesi: Taşköprü İlçesi Örneği, Uluslararası Türk Dünyası Turizm Araştırmaları Dergisi, 2(2), 175-198; Taşköprü Belediyesi Kent Tarihi Müzesi. (2019). http://www.taskoprumuzesi.com/, (Erişim tarihi: 04.07.2019); Kültür ve Turizm Bakanlığı Türkiye Kültür Portalı. (2019). https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/kastamonu/gezilecekyer/taskopru-kent-tarihi-muzesi, (Erişim tarihi: 04.07.2019).

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Sezer, İ. (2017). Kültürel Mirasın Turizm Açısından Değerlendirilmesi: Taşköprü İlçesi Örneği, Uluslararası Türk Dünyası Turizm Araştırmaları Dergisi, 2(2): 175-198.