Sunlust Turist Tipi

Kavram Üretim Yönetimi ve Pazarlama

Sunlust turist tipi kavramı İngilizce kökenli olmakla birlikte, Türkçe dilinde temel olarak güneşli destinasyonlara seyahat eden turist tipi olarak açıklanmaktadır. Bu kavram, turizm motivasyonları literatürüne ait bir kavramdır. Motivasyon, bireyleri amaçlarına ulaşmak için eylemlere iten güdü veya ihtiyacın uyarılmış olması durumudur. İnsanların seyahat motivasyonlarının temelinde içeride bulamadığını dışarıda aramak vardır ve genel olarak toplumla veya gündelik yaşamın getirdikleriyle ortaya çıkmaktadır.

Turizm literatüründe ilk olarak wanderlust ile birlikte seyahat motivasyonlarına göre turistleri bölümlendirmek amacıyla kullanıldı (1970). Bu bölümlendirmeye göre, güzel yerler görmek isteyenler sunlust turist, yeni yerler görmek isteyenler ise wanderlust turist olarak tanımlanmaktadır. Daha geniş anlamıyla ise wanderlust yeni ve farklı şeyler görme ve öğrenme arzusu ve merakı olan, sunlust ise yaşadığı yerden fiziksel olarak daha farklı veya daha iyi özelliklere sahip olan çekici destinasyonlara dinlenmek, rahatlamak veya macera yaşamak amacıyla seyahat etme arzusu olan turistler olarak tanımlanmaktadır. Bu bağlamda, örneğin wanderlust turist tipi kültürel çekiciliklere sahip destinasyonlara seyahati tercih ederken, sunlust turist tipi ise deniz kıyısında yer alan daha sıcak ve güneşli destinasyonlara seyahati tercih etmektedir.

Sunlust turist tipi, sadece güneşli destinasyonlara seyahatleri tercih edenleri değil, genel olarak fiziksel özelliğinden dolayı seçilen destinasyonları ziyaret edenleri kapsamaktadır. Bu kapsamda güneş-kum-deniz dışında, kayak yapmak için kış turizmi destinasyonlarına seyahat eden turistler de bu gruba dâhil edilebilmektedir. Sunlust kategorisine giren turistler kitle turizminin en önemli kısmını oluşturmakla beraber, güneşli destinasyonlara yapılan paket turları satın alan turistlerden oluşmaktadır.

Akdeniz ülkeleri ve Karayipler’de yer alan bölgeler sunlust destinasyonlarının en önemlileridir. Genelde Kuzey Avrupa ve Rusya’da yaşayan bireyler tatillerini geçirmek için kendi ülkelerinden daha güneşli ve sıcak olan; birçok rekreasyonel aktiviteye katılabilecekleri, dinlenip rahatlayabilecekleri bu ülkeleri tercih etmektedir. Örneğin, İngiliz kitlesel turizm hareketliliğinin en yoğun görüldüğü bölgeler İspanya, Yunanistan ve Türkiye’dir.

Yararlanılan Kaynaklar

Papatheodorou, A. (2004). Exploring The Evolution of Tourism Resorts, Annals of Tourism Research, 31 (1): 219-237; Uysal, M. ve Hagan, L. A. R. (1993). Motivation of Pleasure Travel and Tourism. İçinde; M. A. Khan, M. D. Olsen, T. Var (Editör). VNR’s Encyclopedia of Hospitality and Tourism (ss. 798-810). ABD: John Wiley and Sons.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Gray, J. P. (1970). International Travel-International Trade. Lexington Heath: Lexington Books.