Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi

Müze Endüstri Müzesi

(İslamköy, Isparta, 2014 - )

Demirel Külliyesi adı verilen alan içinde Şevket Demirel önderliğinde tamamen Demirel Ailesi tarafından yapılıp, yönetilen ve Demirel Vakfı'na bağlı olarak hizmet veren özel bir müze olan Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi, Isparta’ya 21 kilometre uzaklıkta, Atabey ilçesine bağlı olan İslamköy’dedir. Müzenin içinde yer aldığı 1990 yılında yapımına başlanmış olan ve halen genişlemeye devam etmekte olan külliye şeklinde yapılmış olan yapılar 17 bin metrekare alana yayılmıştır ve 6000 metrekare de kapalı alana sahiptir. Külliye yapısı içinde cami, namazgâh, gasilhane, demokrasi ve kalkınma müzesi, kütüphane, vakıf binası, sanat merkezi, mescit, arasta, sosyal tesisler, misafirhane, Demirel Baba Evi Müzesi, Şevket Demirel Müzesi, Cumhurbaşkanlığı Sonrası Müzesi ve kafe/restaurant bulunmaktadır. Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi binası dokuz kubbeden oluşmaktadır. Dış çevredeki yedi küçük kubbe Demirel’in yedi kez üstlendiği başbakanlıklarını, ortadaki büyük kubbe ise cumhurbaşkanlığını ifade etmektedir. Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi'nde, Türkiye Cumhuriyeti’nde Başbakan ve Cumhurbaşkanı olarak görev yapan Süleyman Demirel’in hayatından ve deneyimlerinden kareler, yurtdışı ve yurtiçi seyahatlerinde kendisine verilmiş olan armağanlar, anı fotoğrafları, şükran plaketleri, farklı dönemlerde yurtiçi mizah yazarları tarafından çizilmiş karikatürleri ile birlikte Türkiye’nin kalkınmasında büyük öneme sahip olan projelerin temel atma ve açılış törenlerine ait fotoğraflar pek çok farklı salonda teşhir edilmektedir. Müzeye ait 46 bin kitaptan oluşan bir kütüphane ve arşiv bölümlerinde bulunan binlerce eser ise araştırma yapmak isteyen kişilere takdim edilmektedir. Bunların yanında müzede 42 bin Türkçe ve yabancı dilde gazete ve dergilerden oluşan süreli yayın, altı milyon doküman / belge, 550 halı kilim ve giysi, 4.000 tablo ve 6.000 teyp ve video kaset de yer almaktadır. Ayrıca Süleyman Demirel’in Anıt Mezarı İslamköy’de Çalcatepe’de yer almaktadır.

Yararlanılan Kaynaklar

Isparta İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü (2019). Isparta Broşürü, https://isparta.ktb.gov.tr/Eklenti/68058,ispartabrosurupdf.pdf?0, (Erişim tarihi: 26.12.2019); Isparta İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü (2019). Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi, https://isparta.ktb.gov.tr/TR-162906/suleyman-demirel-demokrasi-ve-kalkinma-muzesi.html, (Erişim tarihi: 26.12.2019); Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi Müdürü Sn. Osman Siviloğlu ile 30 Aralık 2019 tarihli görüşme (Görüşen: G. Gençer); Türkiye Kültür Portalı. (2019). Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi, https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/isparta/gezilecekyer/suleyman-demirel-demokrasi-ve-kalkinma-muzesi, (Erişim tarihi: 26.12.2019).

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Isparta İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü. (2019). Süleyman Demirel Demokrasi ve Kalkınma Müzesi, https://isparta.ktb.gov.tr/TR-162906/suleyman-demirel-demokrasi-ve-kalkinma-muzesi.html, (Erişim tarihi: 26.12.2019).