Sportif Balıkçılık

Kavram Turizm Çeşitleri Üretim Yönetimi ve Pazarlama

Amatör balıkçılık, ticari bir amaç taşımayan her türlü balık avcılığı faaliyetlerinin tümü şeklinde tanımlanabilir. Amatör balıkçılığın bir alt dalı olarak ele alınan sportif balıkçılık ise yetkili mercilerce belirlenmiş sirkülere, yasalara uygun, avı yapılan balıktan herhangi bir maddi kazanç veya ticari gaye bulunmayan, tamamen sportif amaçla gerçekleştirilen bir av türüdür. Amatör balıkçılıkta herhangi bir organizasyon söz konusu değildir, kişi hobi amaçlı balıkçılık faaliyetini gerçekleştirir ve tuttuğu balığı geri bırakabileceği gibi tüketme yoluna da gidebilir. Burada önem arz eden, tanımda yer alan tüketim kavramı ile kastedilenin, balıkçılık aktivitesi kullanılarak kişinin birincil gıda ihtiyacını karşılayan deniz canlılarının ticari gaye olmadan avlanmasıdır. Sportif balıkçılıkta ise, organizasyonlar, planı yapılmış yarışmalar dolaysıyla rakipler yani diğer balıkçıların varlığı söz konusudur. Bu yarışmaların amacı belirli boyuttaki balıkları ya da belirli türleri avlayabilme amacı taşıyabileceği gibi belirlenen bir süre içerisinde en büyük balığın ya da en çok sayıda balığın tutulmasını da amaçlayabilir.

Aynı hobiyle uğraşan sportif balıkçıların organize edilmiş bir aktivite içerisinde mücadele etmeleri serbest bir rekabeti de ortaya koyar. Her yarışmada olduğu gibi yarışmayı kazanan sportif balık avcısı için belirli hediyeler de organizasyon sonunda takdim edilebilmektedir. Sportif balıkçılık kapsamında gerçekleştirilen avlar olta ve makara ile yapılmaktadır amatör balıkçılıkta olduğu gibi balıkçılık ağları veya diğer yardımcı av malzemeleri kullanılmaz. Kurallar organizasyonu gerçekleştiren firmaca belirlenmektedir. Amatör balıkçılığın bir alt dalı olarak ele alındığından yola çıkarak, sportif balıkçılık sorumlu ve sürdürülebilir bir av yaklaşımını benimser. Sportif balıkçı, üreme dönemlerinde av yapmama, yakalanan balığa zarar vermeme, balığı sağlıklı ve canlı olarak suya iade etme gibi temel prensipler çerçevesinde avını gerçekleştirir.

Sportif balık avcılığı federasyonlarının bulunduğu ülkelerde sportif balıkçılık bu federasyonlarca konulan belli kurallara dayalı bir biçimde gerçekleştirilir. Örneğin; İtalya’da spor yarışmalarına katılan bireylerin ulusal spor balıkçılık federasyonuna üye olmaları ve avlanma verilerini federasyona bildirmeleri gerekmektedir.

Sportif balıkçılık av turizmi içerisinde değerlendirilebilir. Eğlenme, spor ve doğa ile iç içe olma gibi amaçlar taşıyan rekreatif bir etkinlik olmasının yanında turizm paydaşlarına ekonomik olarak gittiği bölgede konaklama, yeme-içme ve hobisine yönelik harcamalarda bulunma biçiminde de katkıda bulunmaktadır. Avrupa 50 milyon kişiden fazla balık tutkunu ile önemli bir turizm potansiyeline sahiptir. Finlandiya nüfusunun neredeyse yarısı düzenli olarak balık avıyla uğraşmaktadır. Bu pazarın farkına varan turizm endüstrisi birçok insanı gruplar halinde birçok ülkeye büyük paralar karşılığında düzenledikleri turlar ile seyahat ettirmektedir.

Bu turlar günümüzde giderek yaygınlaşmaktadır. Örneğin; Japonya’dan Avustralya’ya sportif balıkçılık amacıyla düzenlenen bir haftalık turlar söz konusudur. Türkiye ise, hem iç sularda hem de denizlerde balıkçılık turizmine olanak tanıyacak doğal özelliklere sahiptir. Ancak, iç sulardan çok denizlerde balıkçılık faaliyetleri turizm kapsamında değerlendirilebilir. Bu kapsamda Çeşme, Didim, Adrasan, Akbük ve Bodrum gibi bazı kıyı bölgelerde amatör balıkçılar için gezi tekneleri ile kişi başı ücret ödenerek ticari amaçlı turlar düzenlenmektedir. Bu turlar da sportif balıkçılık gibi profesyonellikten ziyade hobi amacıyla avlanan amatör balıkçı gruplarından oluşmaktadır.

Yararlanılan Kaynaklar

Boz, M. ve Tunçer, S. (2016). Turizm Talebinde Yeni Eğilimler: Balıkçılık Turizmi, III. Ulusal Deniz Turizmi Kongresi. Doi: 10.18872/DEU.b.UDTS.2016.0007; Pawson, M. G., Glenn, H. ve Padda, G. (2008). The Definition of Marine Recreational Fishing in Europe, Marine Policy, (32): 339-350.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Amatör (sportif) Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğ, http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2008/08/20080821-6.htm, (Erişim tarihi: 5.10.2019); Haberal, H. (2015). Turizmde Alternatif, Ekolojik Turizm-Doğa Turizmi, Kırsal Turizm-Yayla Turizmi. Ankara: Detay Yayıncılık.