Balıkçılık Turizmi

Turizm Çeşitleri

Özellikle seyahat imkanlarının artması ve teknolojik gelişmeler ışığında hizmet sektörünün önemli bir parçasını oluşturan turizme olan katılım oldukça artmıştır. Geçmiş dönemde yaşanan gelişmeler ışığında insanların kitle turizmine yönelik oluşturulan deniz, kum, güneş üçlüsüne olan ilgisinde yaşanan değişimler ile niş turizm pazarları oluşmuştur. İnsanların farklı istek ve ihtiyaçları doğrultusunda oluşturulan bu turizm türleri alternatif turizm türleri kapsamında değerlendirilmektedir. Bu türlerden biri olan balıkçılık turizminin de önemli bir kültürel aktivite olmasının yanında büyük bir endüstri haline geldiği görülmektedir. Diğer alternatif turizm türlerinde olduğu gibi balıkçılık turizmi de destinasyonlara gelir sağlamakta ve bölgesel kalkınmayı teşvik etmektedir.

Balıkçılık turizminin gelişmesi rekreasyonel balıkçılık faaliyetleri ve turizmin tarihi ile yakından ilişkilidir. Endüstri devrimi ile birlikte rekreasyonel faaliyetlerin arttığı bununla beraber artan paket turlar esnasında insanların rekreatif bir faaliyet olarak balık tuttuğu, ayrıca birçok insanın deniz kenarlarında bulunan otellere gittiği bilinmektedir. Bu nedenle balıkçılık turizminin başlangıcı olarak endüstri devrimi sonucunda gelişim gösteren demiryolu ulaşımı ve bireylerin boş zamanlarının artması gösterilebilir.

Balıkçılık turizmi, boş zaman, rekreasyon ve turizm kavramları ile iç içedir. Rekreatif faaliyet olarak düşünüldüğünde, turistlerin kendi yaşadıkları yer dışında bir yere gitmesi gerekmemekte ancak turizm faaliyeti olarak düşünüldüğünde ise turistlerin kendi yaşadıkları yer dışında bir bölgeye gidip orada balıkçılık aktivitesini gerçekleştirip, turistik servislerden yararlanması gerekmektedir. Bu nedenle, balıkçılık turizmini gerçekleştirecek kişilerin temel motivasyonunun balık tutma isteğini karşılamak amacıyla yaptıkları farklı destinasyon ziyaretleri olduğu söylenebilir. Balıkçılık turizminin tanımını yapmak gerekirse, balıkçılık faaliyetini gerçekleştiren teknelerin, turistleri balık tutma amacıyla su kaynaklarına götürdüğü rekreatif faaliyetlerdir.

Balıkçılık ile ilgili yapılan turizm faaliyetleri, geleneksel balıkçılık turizmi, amatör balıkçılık turizmi ve sportif olta balıkçılığı turizmi olarak üçe ayrılabilir. Ancak bu üç kavram birbirine benzer olsa da farklı yönleri bulunmaktadır. Amatör balıkçılık turizmi, ticari amaçla amatör balıkçılık turizmi sertifikasına sahip balıkçı veya balıkçı olmayan bireylerin bir tekne yardımıyla balık tutmak isteyen kişilere yönelik hizmet vermesidir. Sportif olta balıkçılığı, yakala bırak tekniğinin kullanılarak, zaman, balık boyutu gibi çeşitli kriterleri olan organizasyonları içermektedir. Geleneksel balıkçılık turizmi (Pesca Tourismo) ise belirli sertifikaya sahip balıkçıların kendi teknelerine gelen kişileri taşıdığı, balıkçılık kültürü ile ilgili bilgi verdiği, balıkçılığın nasıl yapıldığı gösterdiği bir turizm türüdür.

Balıkçılık turizmi batı ülkelerinde oldukça popüler bir turizm faaliyetidir. Ancak bu turizm faaliyetine katılan bireylerin net olarak sayısı bilinmemekle birlikte dünyada 225 milyon rekreatif balıkçı bulunduğu ve 190 milyar ABD Dolarına yakın bir harcama ile önemli bir ekonomik etkisinin olduğu tahmin edilmektedir. Ayrıca, Amerika, Birleşik Krallık, Ekvator, Finlandiya, Fransa, Güney Kore, İspanya, İtalya, Kanada, Küba, Meksika, Rusya, Slovenya, Tayvan gibi ülkelerde balıkçılık turizmi açısından oluşturulan turlar düzenlendiği görülmektedir. Türkiye’de ise özellikle Ege sahillerinde balıkçılık turizmine yönelik olarak tur düzenleyen tekneler olsa da balıkçılık turizmine katılanlar ile ilgili net bir veri bulunmamaktadır.

Yararlanılan Kaynaklar

Boz, M., ve Tunçer, S. (2016). Turizm Talebinde Yeni Eğilimler: Balıkçılık Turizmi. İçinde; III. Ulusal Deniz Turizmi Sempozyumu (ss. 89-108). İzmir: Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Fakültesi; Dinçer, İ. F., Atsız, O., Kahraman, C. O. ve Çiftçi, İ. (2017). Evaluation of Sport Fishing Within the Context of Alternative Tourism, Erzincan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 4: 39-50; Kauppila, P. ve Karjalainen, T. P. (2012). A Process Model to Assess the Regional Economic Impacts of Fishing Tourism: A Case Study in Northern Finland, Fisheries Research, 127: 88-97; Mordue, T. (2009). Angling in Modernity: A Tour Through Society, Nature and Embodied Passion, Current Issues in Tourism, 12 (5): 529-552; Ünal, V. (2019). Pesca Turismo (Geleneksel Balıkçılık Turizmi) Balıkçılarımız İçin Ek Gelir Kaynağı Olabilir mi? SÜR-KOOP Haber, Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği, 5 (15).

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Borch, T., Policansky, D. ve Aas, Ø. (2008). International Fishing Tourism. Global Challenges in Recreational Fisheries. Blackwell Publishing; Chen, C. L. ve Chang, Y. C. (2017). A Transition Beyond Traditional Fisheries: Taiwan’s Experience With Developing Fishing Tourism, Marine Policy, 79: 84-91.