Simmering

Gastronomi Kavram

Sıvı içerisinde besin maddelerinin pişirilmesi tarihin ilk zamanlarından beri kullanılan bir pişirim yöntemidir. Kaynatarak (boiling) pişirim yönteminde oluşan kabarcıklar besin maddelerinde dağılmalara yol açmaktadır. Kısık ateşte uzun süreli haşlama, bu dağılmanın önüne geçilmesi ve pişirimi yapılacak olan besin maddelerinin bütünlüğünün korunması için tercih edilen bir pişirim yöntemidir. Aynı zamanda, sıvıların uzun süreli pişiriminde oluşan kabarcıkların taşmaya yol açacağı durumlarda da tercih edilmektedir.

Isıyı transfer edecek olan besin maddesine ısı girişinin azaltılması; diğer bir ifadeyle, kısık ateşte pişirilmesi ile gerçekleşen olan pişirim yöntemidir. Sıvının sıcaklığının 96 santigrat derecenin altında olması gerekmektedir, aksi durumda yüksek ısı ile oluşan kabarcıklar yüzeye kadar ulaşacaktır.

Genellikle uzun süreli bir pişirim yöntemi olarak gözlemlenmektedir. Bu sebepten dolayı yapısı sert olan ve uzun süreli pişirimlerde yumuşayan dil, paça, işkembe benzeri sert karakterli etlerde tercih edilir. Ayrıca Türk mutfağına özgü birçok çorbanın pişiriminde de tercih edilmektedir. Simmering pişirim yönteminde pişirim sonucunda elde kalan sıvı maddesi zengin tat ve koku barındırması sebebi ile besin maddesi ile birlikte servis edilebilmektedir. Bu sebepten dolayı pişirim sırasında lezzetlendirmek için mire-poix sebzeler, güçlü baharatlar kullanılması, pişirim sonucu elde edilecek olan ürünün daha lezzetli ve zengin olmasını sağlar. Ama pişirimin uzun süreli olması sebebi ile kokusu için kullanılan taze ya da kuru baharatların özelliklerini kaybetmemeleri için pişirimin sonlarına doğru eklenmeleri gerekmektedir.

Islak pişirim yöntemlerinde sıcaklıklar şu şekilde gözlemlenir. Poche pişirim yönteminde 71-80 iki santigrat derece arasında olur ve kabarcık görülmez. Simmering pişirim yönteminde, 85-96 santigrat derece arasında olur ve kabarcıklar görünür ama sıvının en üstüne kadar çıkmaz. Boiling pişirim yönteminde 100 santigrat dereceye eşit ya da üzerinde olur ve kabarcıklar suyun yüzeyine kadar çıkar ve besin maddeleri ile temas eder.

Yararlanılan Kaynaklar

Labensky, S. R., Hause, A. M. ve Martel, P. A. (2015). On Cooking. Boston: Pearson Education; The Culinary Institute of America. (2011). The Professional Chef (Dokuzuncu baskı). New Jersey: John Wiley.