Seyahat Pazarlama Yöneticisi

Kavram Üretim Yönetimi ve Pazarlama

Yönetim, seyahat işletmelerinde, en güç ve en önemli görevdir. Çünkü yönetim, işletmelerde insan ile ilgili bir konudur. Çeşitli insanlar ve kuruluşlar arasında uyumun gerçekleştirilmesi gerekir. Yönetim aynı zamanda akılcı kararlar alma ve bunları uygulama sürecidir. Yöneticilerin en önemli özelliği, liderlik ve beşeri ilişkiler konusunda uzmanlığa sahip olmalarıdır. Yönetim, insanların işbirliğini sağlama ve onları belli bir amaca doğru yönlendirme ve yürütme faaliyetlerinin ve çabalarının tümüdür. Seyahat acentalarındaki yönetim süreci genel yönetim sürecinden pek farklı değildir. En önemli ayırt edici özellik, seyahat acentalarının bir hizmet işletmesi olmasından ileri gelmektedir.

Seyahat işletmelerinin büyüklükleri ve sundukları hizmetlere göre organizasyon yapılarında farklılıklar oluşmaktadır. Seyahat işletmelerinde pazarlama ve satış ayrı faaliyetlerdir. Satış işlemi işletmenin ofisinden ya da diğer kanallardan direkt olarak tüketiciye yapılan faaliyettir. Pazarlama faaliyeti ise işletmelerin ürün ve hizmetlerini pazarlamak için yaptığı pazar araştırmalarını, rakipleri izlemeyi, gazete ve televizyon reklamlarını, halkla ilişkiler faaliyetlerini kapsayan daha geniş ve uzun soluklu bir faaliyettir. Seyahat pazarlama yöneticileri çeşitli pazarlama faaliyetlerini yerine getirirken planlama, organize etme, koordine etme, yönlendirme ve kontrol etme gibi yönetsel fonksiyonları da göz önünde bulundurmaları önemlidir.

Teknik gelişmeler, ulaştırma ve taşımacılıkta ne kadar yenilikler getirdiyse turizmde örgütlenme (organizasyon) alanında da aynı oranda yenilikler getirmektedir. Seyahat imkânlarının kısıtlı olduğu dönemlerde turist, seyahat hazırlıklarını kendisi yapmaktaydı. Zamanla ortaya çıkan seyahat işletmeleri tüm bu işlemleri organize bir şekilde seyahat edecek olanlara sunmaya başladılar.

Turizmde ürün ve hizmetlerin pazarlama, en önemli aşamalardan biridir. Seyahat pazarlama yöneticileri ürün ve hizmetler için pazarlama stratejileri geliştirirler. Hazırlanacak pazarlama planında; pazarın durumu, ürünlerin çeşitliliği, satıcı-aracıların sayısı, dağıtım kanallarının durumu, reklam araçları ve halkla ilişkiler kampanyası detaylı olarak belirlenir. Seyahat pazarlama yöneticileri bu perspektif ile seyahat pazarlama faaliyetlerini yürütürler.

Yararlanılan Kaynaklar

Hacıoğlu, N. (2016). Seyahat Acentacılığı ve Tur Operatörlüğü. Ankara: Nobel Yayıncılık.