Pazarlama Müdürü

İş ve Meslek Bölüm Yöneticisi

Özel sektörde faaliyet gösteren işletmelerde pazarlama işlevlerinin yürütülmesini sağlayan orta kademe yöneticidir. İşletmelerin örgütlenme farklılıkları veya ihtiyaçlarına bağlı olarak Kurumsal İletişim ve Pazarlama Müdürü veya Satış Pazarlama Müdürü gibi farklı isimlerle anılsa da temelde yaptıkları işler aynıdır. Pazarlama müdürü; bölümünü yönetmek, üst yönetim ile bölümü arasında iletişimi sağlamak ve diğer bölümlerle eş güdümlü şekilde çalışmak gibi temel faaliyetleri yürütmekle görevlidir.

Bir bölüm müdürü olarak bölümü içindeki işleri planlamak, görev dağılımları yapmak, astlarını güdülemek ve işlerin sonuçlarının istenilen standartlarda olup olmadığını denetlemek başlıca görevleri arasındadır. Başarılı pazarlama müdürlerinin en önemli özellikleri, pazarlama karması unsurlarını en ideal şekilde birbiri ile uyumlu hâle getirebilmeleridir. 4P olarak bilinen ve Jerome McCarthy tarafından geliştirilip Philip Kotler tarafından popüler hâle getirilen pazarlama karması unsurlarının hassas bir şekilde bir araya getirilmesi uzmanlık gerektiren bir konudur. Ürün, fiyat, dağıtım ve tutundurma unsurlarından oluşan pazarlama karması, pazarlama müdürünün yönetmesi gereken bir iş sürecidir. Bu açıdan pazarlama müdürü sattığı ürünü her yönüyle iyi tanımalı, ne tür ihtiyaçları karşıladığını ve eksik kaldığı konuların neler olduğunu doğru tespit edebilmelidir. Ürüne doğru bir fiyat biçmek ve onu doğru kanallarla müşteriye ulaştırmak da pazarlama müdürünün görevleri arasındadır. Tutundurma karması ise ürünün ve markanın bilinirliğini ve tercih edilirliğini sağlamak için yine pazarlama müdürü tarafından tasarlanması gereken reklam, halkla ilişkiler, doğrudan satış ve satış geliştirme çabalarını kapsamaktadır. Burada bilinmesi gereken husus hizmet pazarlayan bir pazarlama müdürünün pazarlama karmasına insan, fiziksel kanıt ve süreç unsurlarını da dahil edip yönettiğidir.

Pazarlama müdürü, bölümünün personel ihtiyacını belirleyerek insan kaynakları bölümü ile işbirliği içinde personel temini süreçleri içinde yer almaktadır. Bununla birlikte temin edilen yeni personel ve mevcut personelin yetkinliklerinin artırılması amacıyla bölüm içinde eğitimler vermek ya da eğitimler planlamak pazarlama müdürünün sorumluluklarındandır.

Pazarlama bölümü, işletmenin dış çevresine açılan kapılarından biridir. Sektörde ne tür gelişmeler olduğunun, rakiplerin stratejilerinin neler olduğunun ve tüketicinin istek ve ihtiyaçlarındaki değişmelerin belirlenmesi hayati öneme sahiptir. Bu konudaki başarı tamamıyla pazarlama bölümünün istihbarat becerileri ile mümkün olmaktadır. Pazarlama müdürü bilgi kaynaklarının belirlenmesi, saha araştırmalarının yürütülmesi ve sonuçların raporlanması gibi konularda çalışmalar yürütmektedir.

Günümüzde bilişim teknolojilerinin etkinliğinin artması ile pazarlama müdürlerinin e-ticaret, sosyal medya pazarlaması ve SEO (arama motoru optimizasyonu) gibi konularda da bilgi sahibi olması beklenmektedir.

Pazarlama bölümünün en çok ilişkide olduğu bölümler Üretim ve Ar-Ge bölümleridir. Sahadan toplanan tüm bilgilerin bu bölümlerle paylaşılması pazarlama müdürü tarafından gerçekleştirilmektedir. Üst yönetimin de katılımıyla gerçekleşen bilgi paylaşımları sonunda ürün, dağıtım fiyatlandırma ve tutundurma konularında alınacak kararlarda pazarlama müdürünün etkin rolü olduğu söylenebilmektedir.

Yararlanılan Kaynaklar

Altunışık, R., Özdemir, Ş. ve Torlak Ö. (2017). Pazarlama İlkeleri ve Yönetimi (Üçüncü baskı). İstanbul: Beta Basım Yayım Dağıtım; Babacan, M. (Editör). (2012). İlkeler ve İşlevlerle İşletme. Ankara: Detay Yayıncılık; Lovelock, C. ve Wirtz, J. (2011). Service Marketing: People, Technology, Strategy (Yedinci baskı). New Jersey: Prentice Hall.