Sebze -Yumurta Şefi

İş ve Meslek Aşçı

Uluslararası adı chef entremetier olarak geçmektedir. Genelde sebze, çorba ve pilav pişirilmesinden sorumlu aşçıdır diye tanımlanabilir. Yumurta yemeklerinin yapımından da sorumludur. Farklı bir ifadeyle; Chef Entremetier sıcak, soğuk sebze garnitürleri, çorbaların, nişasta kaynaklı ürünlerin ve yumurta yemeklerinin hazırlanmasından sorumludur. Büyük otel mutfaklarında bu görevleri yerine getiren iki aşçı bulunmaktadır. Çorba yapmaktan sorumlu aşçı Potager, sebzeleri hazırlamaktan sorumlu olan aşçı Legumier olarak isimlendirilmektedir. Küçük ölçekli mutfaklarda Potager aşçısının görevi de Chef Entrimetier tarafından yapılmaktadır. Sebze ve yumurta şefinin sos şefinden sonra gelen en önemli aşçı olduğu belirtilmektedir.

Sebze ve yumurta şefinin, yemeklerin yanına uygun garnitürlerin servis edilmesi konusunda bilgi sahibi olmaları gerekmektedir. Yemeklerin tabaklanmasından, garnitürlenmesinden ve süslenmesinden sorumludur. Sonuç olarak, tabaklara son şeklini veren aşçıdır. Ana ürünler ve garnitürler arasında renk uyumuna, sunumuna, doku uyumuna ve garnitürlerle ilgili dengeli beslenme konusuna önem vermesi gerekmektedir. Ayrıca, tabağın şeklinin ve renginin göze hitap etmesi önemli bir konudur.

Sebze ve yumurta şefinin görevleri şu şekilde sıralanabilir: Kahvaltı için sorumlu aşçıyı tespit eder ve kahvaltıda kullanılacak olan yumurtaları hazırlatır, mutfağın diğer bölümlerinin soğuk depoyla ilgili olan ilişkilerine yanıt verir, tüm sebze yemeklerin hazırlanmasından, derin yağda kızartılmış hariç tüm patates yemeklerinin, tüm yumurta yemeklerinin (pan cakeler, souffleeler vb.) ve pastane departmanıyla yardımlaşarak ve koordineli çalışarak bazı unlu ürünlerin (ıspanaklı börek, pazı böreği, ravioli, kaneloni (Canelonni), v.b), yeşil yapraklı sebzelerden garnitür hazırlanmasında veya hazırlatılmasından sorumludur. Ayrıca, sebzelerden hazırlanan soğuk salatalarda soğuk mutfak şefine yardımcı olmakta ve koordineli çalışmaktadır. Mutfak içinde sos aşçısıyla iletişim halindedir.

Yararlanılan Kaynaklar

Aktaş, A. ve Özdemir B. (2007). Otel İşletmelerinde Mutfak Yönetimi. Ankara: Detay Yayıncılık; Gökdemir, A. (2009). Mutfak Hizmetleri Yönetimi. Ankara: Detay Yayıncılık; Hub High Speed Training, https://www.highspeedtraining.co.uk/hub/kitchen-hierarchy-brigade-de-cuisine/, 24.02.2021; HmHub, https://hmhub.me/d-duties-and-responsibilities-of-various-chefs/, 24.02.2021; Küçükaslan, N. (2006). Yiyecek - içecek işletmelerinde Mutfak Hizmetleri Yönetimi. Ankara: Detay Yayıncılık.