Şeb-i Arus Mevlana Anma Töreni

Etkinlik Özel Gün

(Konya, 1273 - )

Şeb-i Arus, Türkçe dilinde Düğün Gecesi olarak çevrilir. Kelime kökeni Farsça şeb: gece ve Arapça dilindeki arus: düğün kelimesi ile biraraya gelmiştir. Mevlevilikte ise Mevlânâ Celaleddin-i Rumi’nin öldüğü gecedir. Ölüm, Mevlana Celaleddin-i Rumi için kişinin aslına dönüşü, kaynağının ilahi bir cevhere dönüşümü olması sebebiyle Allah’a dönüş olarak tasavvur edilir. Bir başka ifadeyle ölüm fiziksel maddenin ortadan kalkması değil, Allah’a doğru uçmasıdır, yani vuslattır. Ölüm, Müslümanlık öncesi Türk toplumunda da aynı şekilde ifade edilir. Mevlana Celaleddin-i Rumi, bu geceyi Rabbine, sevgiliye kavuşma gecesi olarak düşündüğü ve tasavvur ettiği için Düğün Gecesi olarak adlandırır. Şeb-i arus törenleri, tasavvufun önemli temsilcilerinden olan Mevlana Cellaleddin-i Rumi’yi anmak için düzenlenen birçok ulustan bireylerin ağırlandığı bir etkinliktir. Her yıl 7-17 Aralık’ta Konya ilinde etkinlik düzenlenmektedir. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri şeklinde isimlendirilmeye başlanılan etkinlikler, halk içinde Şeb-i Arus olarak da bilinmektedir.

Etkinlikler, Konya Valiliği ve Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından organize edilmektedir. Etkinlikte birçok tören ve aktivite olduğundan ulusal ve uluslararası ziyaretçi katılımı da artmaktadır. Bu etkinliklerde, sema etkinliği, şiir dinletileri, fotoğraf yarışmaları, sergiler, konserler, tiyatrolar, mesnevi dersleri, paneller ve konferanslar yer almaktadır. Şeb-i Arus törenleri her yıl 7 Aralık’ta Kandil Uyandırma Merasimi – Sevgi ve Hoşgörü Yürüyüşü ile başlamaktadır. Kandil yakımının yapıldığı bu törenler genellikle Konya ilinde yer alan Alladin Tepesi’ne yakın bir bölgede yapılmaktadır. Sebebi ise Şems-i Tebriz’inin ve Mevlana Celalledin-i Rumi’nin burada buluşmasıdır. Bilinmesi gereken diğer önemli bilgi sema etkinliği ile ilgilidir. Etkinliği yapan kişilere semazen, semazenlerin giydikleri kıyafetlere tennure denilmektedir. Semazenler için dönmek lafı kullanılmaz. Semazenlerin gerçekleştirdikleri eylemin ismi sema etmek olarak adlandırılır.

Şeb-i Arus törenleri her yıl birçok turist çekmektedir. Etkinlikler, Konya destinasyonun marka imajına katkı sağlamakta ve alternatif turizm bağlamında önem kazanmaktadır. Bu nedenle Konya destinasyonu hem inanç turizmi hem de Mevlevilik açısından önemlidir.

Yararlanılan Kaynaklar

Başoda, A. ve Aylan, S. (2014). Turistlerin Karar Verme Sürecinin Amaca Yönelik Davranış Modeli ile Değerlendirilmesi: Mevlana Şeb-i Arus Törenleri örneği, Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 25(1): 88-104; Eşitti, B. ve Kıngır, S. (2015). Konya ili Örneğinde Kalkınma ve İnanç Turizmi, Bartın Üniversitesi İİBF Dergisi, 6(12): 175-190.