Pastane Şefi

İş ve Meslek Pastane Çalışanı

Türk Dil Kurumu’nun sözlüğünde pastane; pasta vb. yapılan, yenilen ve satılan yer olarak tanımlanmaktadır. Otel ve restoran gibi yiyecek ve içecek hizmeti sunan işletmeler bünyelerinde pasta, tatlı, sütlü tatlı, hamur tatlıları, kurabiye, börek ve çörek ürünlerinin üretimini içeren pastaneler bulundurmaktadır. Pastane kapsamında üretilen ürünler diğer mutfak ürünlerinden farklılıklar göstermektedir. Özellikle yüksek kaliteli ürün ve hizmet sunma prensibini taşıyan işletmelerde pastane hizmetlerinde uzmanlık büyük bir öneme sahiptir. Bu anlamda pastane şefi önemli rol oynayan bir personeldir. Pastane şefi tatlı, pasta ve dondurmaların hazırlanmasından sorumlu olan aşçıdır. Bunların yanında pastane şefi bunların garnitürleri, süslemeleri ve soslarından sorumludur. Sıcak ve soğuk tatlıların, ekmek çeşitlerinin üretiminden sorumludur.

Ayrıca pastane şefi mutfak konseptine uygun bir şekilde tatlı ve pasta çeşitlerini hazırlamakta, çalışma ortamının temizlik ve hijyenini sağlamakta, pastanede üretilen ürünlerin yapımında ve sunumunda reçete standartlarına uymakta, kendi bölümünde hizmet eden çalışanların haftalık çalışma planı hakkında şefine yardımcı olmakta, diğer bölüm şefleri ile irtibat halinde olmakta, kendi alanındaki değişim ve gelişmeleri yakından incelemektedir. Bunların yanında pastane şefinin pek çok görevi mevcuttur. Bunlar şu şekilde sıralanabilir: Her türlü baklava, revani gibi hamur tatlılarını hazırlamak, farklı türlerde krema ve sütlü tatlıları hazırlamak, sıcak tatlıların ve pudinglerin hazırlanmasını sağlamak, dondurmalar, pasta ve alevli tatlılar (flambe gibi) hazırlamak, tatlı ekmekler, kruvasanlar ve çikolata hazırlamak, şekerden yapılan türlü dekoratif süslemeler yapmak, türlü çörek, kurabiye ve bisküvileri, pasta, turta, krep ve meyve tatlılarını hazırlamak, kahvaltıda servis edilecek olan çörekleri ve börekleri hazırlamak veya hazırlatmak, yufka, erişte ve mantı gibi yiyeceklerin hamurlarını hazırlamak, örgütün diğer bölümlerinde (entremétier vb.) servis edilmek üzere farklı börek ve milföy hazırlanmasını sağlamak, tatlı büfesinin düzenlenip yerleştirilmesini sağlamaktır.

Yararlanılan Kaynaklar

Aktaş, A. ve Özdemir, B. (2007). Otel İşletmelerinde Mutfak Yönetimi. Ankara: Detay Yayıncılık; Gökdemir, A (2009). Tarihte Mutfak, Yönetimi ve Organizasyonu. İçinde; A. Sökmen (Editör), Mutfak Hizmetleri Yönetimi (Üçüncü baskı) (ss. 1-30). Ankara: Detay Yayıncılık; Kılıçhan, R. (2020). Yiyecek İçecek Servisinin Önemi, Yiyecek İçecek Servisi Bölümü Organizasyon Yapısı ve Personelin Görev-Nitelikleri. http://www.gastronomi-mutfaksanatlari.com/FileUpload/ks241201/File/yiyecek_icecek_servisinin_onemi__yiyecek_icecek_servisi_bolumu_organizasyon_yapisi_ve_personelin_gorev__-_nitelikleri.pdf, (Erişim tarihi: 03. 01.2020); Taşpınar, O. (2017). Türk Mutfağının Otel İşletmelerinin Örgütsel Yapısındaki Yeri ve Önemi, Journal of Gastronomy and Travel Research, 1 (1): 47-58; www.culinaryschools.org, (Erişim tarihi: 02.01.2020).

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Gökdemir, A (2009). Tarihte Mutfak, Yönetimi ve Organizasyonu. İçinde; A. Sökmen (Editör). Mutfak Hizmetleri Yönetimi (Üçüncü baskı) (ss. 1-30). Ankara: Detay Yayıncılık