Orthosia Antik Kenti

Doğal ve Kültürel Miras Antik Kent

Orthosia, Aydın'ın Yenipazar ilçesi sınırları içinde, Yenipazar-Donduran yolu üzerinde, Yenipazar’ın kuş uçuşu iki kilometre doğusunda Ortas Mevkii’nde yer almaktadır. Donduran Mahallesi’ne yaklaşık bir kilometre uzaklıktaki bir tepeye konumlanmış olan kent Polybios, Livius, Strabon, Plinius, Ptolemaios, Hierokles gibi antik kaynaklarda geçmektedir.

Maiandros (Büyük Menderes) Nehri’nin güneyinde, ova kenarında kurulan yerleşim sırtını Madran Dağı’nın eteklerine yaslamış ovaya hakim bir konumdadır. Kuzey Karia kentlerinden birisi olan Orthosia’da daha önce 1990’lı yıllarda kısa süreliğine araştırmalar gerçekleştirilmiştir. 2020-2022 yılları arasında Doç. Dr. Sedat Akkurnaz ve ekibi tarafından arkeolojik yüzey araştırmaları yürütülmüştür.

Arkaik Dönem’den başlayarak Hellenistik, Roma ve Bizans dönemlerine ait yoğun kültür izleri barındıran Orthosia uzun süre iskan görmüştür. Arazide tanımlanan yapı kalıntısı oldukça fazla olup, akropol, surlar, bouleuterion, tiyatro, agora, konutlar, mezarlar ve Ortaçağ kalesi görülebilir.

Yararlanılan Kaynaklar

Akkurnaz S. ve Üreten, H. (2021). Orthosia Antik Kenti”, Nazilli ve Çevresinin Arkeolojik Zenginlikleri, S. Akkurnaz ve Y. Çorbacıoğlu (Editörler). İstanbul: Arkeoloji ve Sanat Yayınları, ss.145-169; Akkurnaz, S. ve Çorbacıoğlu, Y. (2021). Aydın’daki Antik Yerleşimler”, Nazilli ve Çevresinin Arkeolojik Zenginlikleri, S. Akkurnaz ve Y. Çorbacıoğlu (Editörler). İstanbul: Arkeoloji ve Sanat Yayınları, ss. 9-54; Akkurnaz, S. ve Özver, A. (2023). 2021 Yılı Mastaura ve Orthosia Antik Kentleri Arkeolojik Yüzey Araştırması, 38. Araştırma Sonuçları Toplantısı Cilt 3. Ankara: Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, ss. 293-309.