Namık Kemal Evi

Müze Müze Ev

(Tekirdağ, 1994 - )

Namık Kemal’in (1840-1888) hatırasını yaşatmak için, Tekirdağ Belediyesi, İl Özel İdare Müdürlüğü, Tekirdağ Milli Eğitim Vakfı, okullar, gönüllü kuruluşlar ve Tekirdağ halkının desteği ile 1993’te yapımına başlanan ve 21 Aralık 1994’te ziyarete açılan sembolik bir evdir. XIX. yüzyıl Osmanlı sivil mimarisi örnek alınarak üç katlı inşa edilen bina, Namık Kemal’in 1840 yılında doğduğu evin aslına uygun olarak yapıldı. Namık Kemal’in eserleri ve Namık Kemal’i konu alan yazılı ve görsel dokümanların yanı sıra yöre sakinlerinin bağışladığı etnografik eserler de sergilenmektedir.

Evin bodrum katı ve bahçesi kültürel ve sosyal etkinlikler için kullanılmaktadır. Misafir kabul yeri olan mermer döşeli giriş kısmında, Mustafa Kemal Atatürk ve Namık Kemal tabloları ile evin tarihçesi hakkında bilgi verilmektedir. Ayrıca girişte yer alan dört vitrinden birinde yöresel kıyafetler ve eşyalar, diğer ikisinde Namık Kemal’in fotoğrafları, Bolayır’daki kabrinin fotoğrafı, Namık Kemal’i konu alan gazete ve dergi yayınları, dördüncü vitrinde ise 19. Fırka, şehitlik anıtları ve Mustafa Kemal Atatürk’ün fotoğrafları yer almaktadır.

Evin giriş katında hole (sofa) açılan üç oda bulunmaktadır. Sofadaki vitrinlerde, Namık Kemal’in isminin verildiği yerlerin resimleri, Namık Kemal’in yazdığı eserler ve aile fotoğrafları ile doğduğu evi, eski Tekirdağ fotoğrafları ve XIX. yüzyılda kullanılan el işleri sergilenmektedir. Sofaya açılan odalardan biri, Ahmet Yavuzkurt Tekirdağ Mutfağı, ismiyle yöreye ait mutfak eşyaları (bulgur taşları, hamur tekneleri, bakraçlar, siniler, çömlekler, ibrikler…) sergi alanıdır. Atatürk’ün Tekirdağ’ı ziyareti anısına oluşturulan, 19 Fırka Atatürk Odası’nda bulunan iki büyük panoda (Harf İnkılabında Atatürk ve Başöğretmen Atatürk Sergisi) ve duvarlarda Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının 1928’de Tekirdağ’ı ziyaret ettiği fotoğrafları ile daktilo, plakçalar, ceviz dresuar ve aynası sergilenen eşyalar arasındadır. Üçüncü oda Namık Kemal Derneğinin yönetim odasıdır ve burada Namık Kemal’in kitapları, Tekirdağlı şair ve yazarların eserleri, Namık Kemal hakkında yazılmış tezler, Trakya ile ilgili eserlerin yer aldığı bir kütüphane oluşturularak araştırmacıların hizmetine sunulmaktadır.

Birinci kata ulaşan ahşap merdiven başında, Yavuz Sultan Selim, Sultan Alparslan, Gazi Hasan Paşa portreleri ile Türklerin Rumeli’ye geçişini gösteren tablo yer alır. Birinci kat geniş bir hol ve bu hole açılan dört odadan oluşur. Holde halk tarafından bağışlanan yöresel eşyalar, vitrinler içerisinde el işlemeleri, bindallı gibi folklorik örnekler ile Mehmet Saim Serez’in Tekirdağ ve Namık Kemal ile ilgili eserleri ve fotoğrafları sergilenmektedir. Hole açılan ilk odaya dönemin valisi Şenol Engin’in derneğe yapmış olduğu katkılarından dolayı ismi (Vali Şenol Engin Odası) verilerek; sedir, arka yastıkları, köşe yastıkları, XIX. ve XX. yüzyıl ev ve konaklarda ısınma amaçlı kullanılan mangal, vitrinlerde çeyizlikler, Tekirdağ yöresel kıyafetleri, ceviz konsol ve aynası ile geleneksel Tekirdağ evi misafir odası şeklinde düzenlendi. Evin diğer iki odasına Namık Kemal Derneği kurucularından Mehmet Saim Serez’in ismi verildi. Mehmet Serez, Namık Kemal Evi’nin yapılmasında ve günümüze kadar faaliyette bulunmasında büyük emek sarf etmiş kişilerden biridir. Arşivinden bağışladığı pek çok yazılı ve görsel eser de sergilenenler arasında yer almaktadır.Mehmet Serez Tekirdağ Araştırmaları Odası’nda Tekirdağ doğumlu, Tekirdağ’da görev yapmış önemli şahsiyetler ile Tekirdağ ve çevresinde doğmuş, eser vermiş yazarlar, ressamlar, komutanlar, şairler ve devlet adamlarının portreleri sergilenmektedir. Mehmet S. Serez Tekirdağ Araştırmaları Odası ise Mehmet Serez anısına düzenlenmiş olup Serez’in yayınlarına, fotoğraflarına ve hayat hikayesinden bazı kesitlere yer vermektedir. İsmail Bayol Tekirdağ Yatak Odası, eski devri yansıtan bir karyola, divan, beşik, ayna gibi döneme uygun eşyalarla düzenlendi. Oda içerisinde yer alan mermer kaplı banyo, Türk hamamı şeklinde dizayn edilmiştir.

Yararlanılan Kaynaklar

Serez, M. (1997). Tekirdağ Namık Kemal Evi. Ankara: Dönmez Ofset; Tekirdağ İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü. (2019). Namık Kemal Evi. https://tekirdag.ktb.gov.tr/TR-75778/namik-kemal-evi.html, (Erişim tarihi: 05.12.2019).