Mikro Destinasyon

Yerleşim Merkezi / Destinasyon Destinasyon ve Ziyaretçi Merkezi Sürdürülebilir Turizm Yönetimi

Destinasyonlar makro ve mikro olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Makro destinasyonlar birden fazla destinasyonun bir araya gelerek oluşturduğu, sınırları belirsiz ve büyük bir alana yayılan bölge ya da yöreleri ifade etmektedir. Mikro destinasyonlar ise daha küçük, sınırları belli ya da bir sınırı olduğu varsayılan alanları ifade etmektedir. Mikro destinasyonlar bir bölge ya da yöre içerisinde küçük ölçekli özgün deneyimler sunan spesifik alanlar olarak tanımlanmaktadır. Mikro destinasyon kavramından ilk olarak Kotler vd., (1999) destinasyonların politik ölçeklerine göre sınıflamak amacıyla bölümlendirirken bahsedilmiştir. Ancak tanım olarak ilk kez Smith vd., (2016) tarafından turistik alanların bir parçası, o alan içerisinde benzersiz deneyimlerin sunulduğu özel bölgeler olarak ifade edilmiştir. Bu benzersizlik durumu mikro destinasyonları tanımlayan en önemli özellik olarak görülmektedir. Otantiklik yaklaşımıyla oluşturulan bu benzersiz deneyimler, destinasyonun mikro ölçekte diğer noktalardan farklılaşmasını; yerel kültür, doğal çevre ve kültürel miras ile harmoni içerisinde olmasını ifade etmektedir.

Sınırlı bir ölçek içerisinde otantiklik vurgusuyla yerel bileşenlerin turistlere sunulduğu mikro destinasyonlar, küçük coğrafi alanların yoğun turist ilgisine maruz kalması anlamına gelmektedir. Bu sebeple mikro destinasyonların en temel özellikleri işbirliği ve dayanışma olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu durum mikro destinasyonların yerel işletmeler, hükümetler ve sivil toplum kuruluşları ile kurulan iş birliği ve yerel halk dayanışmasıyla geliştirildiğini ifade etmektedir. Bu yaklaşım ise mikro destinasyonların sürdürülebilir turizme olan katkısını vurgulamaktadır. Özellikle çevresel sürdürülebilirlik ilkelerini benimseyen mikro destinasyonlar, aynı zamanda ekonomik, sosyal ve kültürel boyutlarıyla da birlik ve dayanışma içinde bir tutum sergileyerek turistik deneyimlerin yaşanmasına zemin hazırlamaktadır. 

Mikro destinasyonlar yapıları gereği genellikle sahip oldukları özel ve benzersiz turistik değerlerle ülke turizmine katkılar sağlamaktadır. Ancak birbirlerine komşu olan bazı mikro destinasyonlar, ortak sosyal, kültürel ve doğal değerleri bünyelerinde bulundurmaktadır. Bu durumda birbirine komşu olan bu mikro destinasyonlar makro düzeyde katkı ve fayda sunabilmektedir. Benzer coğrafi, kültürel, iklimsel özellikleri taşıyan bu destinasyonlar arasında oluşan rekabet ve bu rekabetten doğan güçle hayat bulan turistik faaliyetler günümüzde “bütünleşik mikro destinasyonlar” olarak adlandırılmaktadır. Bu destinasyonlar, geleneksel turistik alanlarla birlikte küçük ölçekli ve birbiriyle ilişki içerisinde olan yerel ürün ve deneyimlerin pazarlandığı mikro destinasyonları ifade etmektedir.

Yararlanılan Kaynaklar

Ateşoğlu, İ. ve Bayraktar, S. (2011). Ağızdan Ağıza Pazarlamanın Turistlerin Destinasyon Seçimindeki Etkisi, ZKÜ Sosyal Bilimler Dergisi, 7(14): 96-108; Çolakoğlu, F. ve Köroğlu, A. (2024). Integrated Micro-Destination: A Conceptual Framework, Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 12(3): 2090-2103; Evren, S. ve Kozak, N. (2012). Eskişehir’in Çekici Faktörlerinin Günübirlik Ziyaretçilerin Bakış Açılarıyla Değerlendirilmesi, Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 33(2): 220-232; İlhan, M.O. (2007). Destinasyon Pazarlamasında Marka İmajı ve Seyahat Acentalarında Bir Araştırma. (Yayımlanmamış Doktora Tezi). Balıkesir: Balıkesir Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.