Mehmet Kemal Dedeman Araştırma ve Geliştirme Proje Yarışması

Etkinlik Yarışma

(İstanbul, 2004 – 2012)

Türkiye’de turizm ve madencilik sektörlerine yeni bir vizyon kazandırmak, özgün ve uygulanabilir fikirler yaratmak amacıyla düzenlenen bir yarışmadır. Yarına bir değer bırak teması ile araştırmacıların ve iş dünyası mensuplarının katılımına açık yapıldı. Değerlendirme, vakıf ve üniversitelerden profesyonellerin bulunduğu bir kurul tarafından gerçekleştirilmiştir. Ödül almaya hak kazanan projeler, her yıl belirlenen miktarda para ödülünü kazandı.

Birinci Mehmet Kemal Dedeman Araştırma ve Geliştirme Proje Yarışması (2004): Dünya madenciliğindeki değişimler çerçevesinde Türk madenciliğinin geliştirilmesi ve Türk turizminin geleceğini ürün/destinasyon bazında şekillendirecek politikalar konu başlıkları ile düzenlendi. Madencilikte, Krom Kimyasalları Alanında Trona Kullanılması Projesi, turizmde ise “İzmir Merkezli Birleştirilmiş Sağlık ve Din Turizmi” projesi birincilik kazandı.

İkinci Mehmet Kemal Dedeman Araştırma ve Geliştirme Proje Yarışması (2005): Konu başlıkları Türk madenciliğini geliştirmeye yönelik araştırma/projeler ve Türk turizminde bilgi teknolojilerini kullanarak destinasyon bazında pazarlama yöntemleri olarak seçildi. Turizm’de Dest (Inter) Nasyon projesi kazandı. Madencilikte birinciliğe değer bir proje bulunamadığı için para ödülü Yurt Madenciliğini Geliştirme Vakfı’na burs olarak bağışlandı.

Üçüncü Mehmet Kemal Dedeman Araştırma ve Geliştirme Proje Yarışması(2006): Konu başlıkları Türk madenciliğini geliştirmeye yönelik araştırmalar ve sağlık turizminin Türk turizmine katkısını artırmaya yönelik projeler olarak düzenlendi. Turizm sektöründe Sağlık Turizminde Kollektif Öncü Eylem İçin Toplumsal Örgütlenme Projesi kazandı. Madencilik kategorisinde birincilik niteliği taşıyan proje bulunmadığından birincilik ödülü verilmedi.

Dördüncü Mehmet Kemal Dedeman Araştırma ve Geliştirme Proje Yarışması (2007): Dördüncü yarışmanın konuları, Türk madenciliğini geliştirmeye yönelik araştırma/projeler ve Türkiye’nin turizm, tanıtım ve örgütlenme modeli olarak belirlendi. Yarışmanın birincisi Türkiye`nin Turizm Tanıtımı ve Örgütlenme Modeli projesi ve Yağ Yardımcılı Altın Flotasyonu Yöntemi ile Altın Cevherlerinin Zenginleştirilme Olanaklarının Araştırılması Projesi oldu.

Beşinci Mehmet Kemal Dedeman Araştırma ve Geliştirme Proje Yarışması (2008): Madencilik sektörünün konusu önceki seneler ile aynı düzenlendi. Turizm sektörünün ise Türkiye’de şehir turizmi, dünü, bugünü ve yarını olarak belirlendi. Madencilikte, Refrakter Altın Cevherinde Metal Kazanım Veriminin Artırılması Projesi birincilik ödülü aldı. Turizm’de “Türkiye’deki ‘Kent Turizmini İstanbul Üzerinden Okumak projesi kazandı.

Altıncı Mehmet Kemal Dedeman Araştırma ve Geliştirme Proje Yarışması (2009): Konu başlıkları Türk madenciliğini geliştirmeye yönelik araştırma/projeler Türkiye’deki mevcut ikinci konutların turizme kazandırılması olarak belirlendi. Türkiye’deki Mevcut İkinci Konutların Turizm Sektöründe Değerlendirilmesine İlişkin Bir Model Çalışması ve Türkiye Huntit Cevherleri ve Zenginleştirme Olanakları Projeleri birincilik ödülü aldı.

Yerinci Mehmet Kemal Dedeman Araştırma ve Geliştirme Proje Yarışması (2010): Konu başlıkları Türk madenciliğini geliştirmeye yönelik araştırma/projeler ve turizm destinasyon yönetimine yönelik araştırma/projeler olarak belirlendi. Yeraltı Madenciliğinde Bilgisayar Kontrollü Ayarlı Hava Kapıları ile Hava Akımının Düzenlenmesi Projesi birincilik ödülünü almaya hak kazandı. Turizmde ise Sağlık Turizminde Destinasyon Yönetimi: Adana Modeli Projesi kazandı.

Sekizinci Mehmet Kemal Dedeman Araştırma ve Geliştirme Proje Yarışması (2011): 2011 yılında Türk madenciliğini geliştirmeye yönelik araştırma/projeler ve turizmde insan kaynakları, eğitim ve istihdam konu başlıkları ile düzenlendi. Mutfak Sanatlarını ve Yönetimini Kurumsallaştırma Amaçlı Mesleki Eğitim Örgütlemesi ve Siklojet Flotasyon Hücresi birincilik ödülünü kazandı.

Dokuzuncu Mehmet Kemal Dedeman Araştırma ve Geliştirme Proje Yarışması (2012): Son yarışmanın konu başlıkları Türk madenciliğini geliştirmeye yönelik araştırma/projeler ve medyanın konaklama sektörünün pazarlanmasında etkin kullanımı olarak belirlendi. Yeraltı Kömür Üretim Faaliyetlerinde Ocak Yangınlarının Önlenmesinin Araştırılması ve Konaklama Sektöründe Hizmet Odaklı Evrik Pazarlama Projeleri birincilik ödülü kazandı.