Mastaura Antik Kenti

Doğal ve Kültürel Miras Antik Kent

Mastaura Antik Kenti, Nazilli ilçe merkezinin yaklaşık üç kilometre kuzeyinde dar bir vadi içinde yer alır. Mesogis (Aydın Dağları) eteklerinde, Maiandros (Büyük Menderes) Ovası kenarındaki kent sulak ve bereketli bir yere kurulmuştur. Kentin içinden Maiandros (Büyük Menderes) Nehri’nin kuzey kollarından biri olan ve antik ismi Khrysaoris olan, yöre halkı tarafından da “Mastavra Deresi”  olarak adlandırılan bir dere akmaktadır. Antik yerleşim bu derenin oluşturduğu dar bir vadi içine konumlanmış, derenin iki tarafındaki eğimli arazilere yayılmıştır.

Hellenistik Dönem ve Roma Dönemi yerleşimleri derenin iki yakasındaki vadi içinde yer almaktadır. Bizans Dönemi’nde ise kuzeydoğudaki tepeler üzerinde yeni bir kale inşa edilmiş ve halk daha korunaklı olan tepeler üzerindeki bu yeni yerleşime taşınmıştır. Osmanlı Dönemi’nde tekrar vadi içine taşınan yerleşim yakın zamana kadar varlığını sürdürmüş, geçtiğimiz yüzyıl içinde yavaş yavaş terk edilmiştir.   

Kent hakkında en kapsamlı bilgi veren antik yazar Bizanslı Stephanos’tur. Stephanos Byzantios ‘‘Ethnika’’ adlı eserinde, Mastaura’nın bir Lydia kenti olduğunu, kentin isminin peri Ma’dan türediğini, dolayısıyla mitolojik bir kökenden geldiğini belirtir. Yazara göre Ma, Zeus’un annesi tanrıça Rhea’nın yanında gezen perilerden birisidir ve tanrı Dionysos’u yetiştirmiştir. Dolayısıyla Mastaura ve çevresi antik dönem mitolojisinin önemli tanrılarından birisi olan Dionysos’un büyüdüğü topraklar olarak bilinmektedir.

Yararlanılan Kaynaklar

Akkurnaz, S. (2020). Mastaura Antik Kenti, Arkeoloji ve Sanat Dergisi,165: 41-62; Akkurnaz, S. (2022). 2020 Yılı Mastaura Antik Kenti Arkeolojik Yüzey Araştırması, 2019-2020 Yılı Yüzey Araştırmaları Cilt 3 (ss. 151-170). Ankara: Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü; Akkurnaz, S. (2022). Mastaura Amphitiyatrosu’nda Yapılan Arkeolojik Çalışmalar, Disiplinler Arası Çalışmalarla Mastaura Antik Kenti, İçinde; Editör. S. Akkurna, A. Özver, A. Kalkan, İstanbul: Arkeoloji ve Sanat Yayınları, ss. 25-50.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

https://aydin.ktb.gov.tr/TR-64427/mastaura.html, (Erişim tarihi: 18. 02. 2024).