Kuru Temizleme

Kavram Hijyen

Konaklama işletmelerinde, müşteri çamaşırları ve yıkamaya elverişli olmayan otel çamaşırlarının temizlemesinde kuru temizleme kullanılmaktadır. Kuru temizleme, giysileri kirlerinden arındırmak için solvent denilen özel kimyasal maddeler kullanılarak ve kuru temizleme makinesi aracılığıyla yapılmaktadır. Solvent hiç su içermediğinden bu tür temizleme yöntemi kuru temizleme olarak isimlendirilmektedir. Yıkama esnasında narin kumaşlar zarar görebileceği ya da kıyafetlerin şeklinde bozulma olabilme ihtimalinden dolayı kuru temizleme tercih edilmektedir. Kuru temizleme ile kumaşa su gibi zarar vermeden yağlı kirler temizlenebilmektedir. Kuru temizlemenin esas amacı, ıslak temizlemeyle zarar gören kumaş dokularını yıpratmayarak uzun ömürlü olmalarını sağlamaktır. Bunun yanı sıra sık kuru temizleme yapılması, giysilere zamanla yerleşerek kumaş liflerine nüfus eden ve zımpara gibi aşındırıcı etkisi olan kirleri ve pisliği çıkararak giysilerin yeni alınmış gibi bir görüntüye sahip olmasına yardımcı olmaktadır.

Her kumaş için kuru temizleme uygulanmaz. Çünkü giysinin parçalarında renk ve şekil değişikliği oluşabilir. Kuru temizleme işlemi, ürün bakım sembollerini gösteren temizleme talimatına göre yapılmalıdır. Temizleme talimatındaki kuru temizleme sembollerine uyulması, giysinin kendisinde ve astar, düğme gibi tüm parçalarında herhangi bir bozulmayı engelleyecektir.

Kuru temizleme üç aşamalı bir işlemdir. Bu aşamalar şöyle belirtilebilir.

- Ön leke çıkarma ve ayırım işlemi: Öncelikle ürün üzerinde bulunan bakım sembolleri incelenerek yapılacak en uygun kuru temizleme işlemine karar verilir. Giysiler renklerine ve cinslerine göre gruplandırılır. Giysilerin üzerindeki lekeler incelenir ve lekelerin özellikleri tespit edilir. Profesyonel leke çıkarıcılar kullanılarak ön leke çıkarma işlemiyle gerekli müdahaleler yapılır. Ön leke çıkarma işlemi; lekelerin tamamen çıkarılmasını sağlayabildiği gibi kuru temizleme işlemi için hazırlık aşaması vazifesini de görür.

- Kuru temizleme işlemi: Bu aşamada kuru temizleme işlemi perkloretilen ya da herhangi bir solvent ile yapılır. Bu maddeler yüksek derecede kuru temizleme gücüne sahiptirler. Kumaşın cinsine ve kir çeşidine göre uygun kuru temizlik programı seçilir. Kuru temizleme makinelerinden çamaşırlar yıkama, santrifüj, kurutma ve havalandırma aşamalarından geçer ve kuru olarak makineden çıkar.

- Ütüleme ve son kontrol: Kuru temizleme işleminden sonra son kontrollerinin yapılması gereklidir. Çamaşırda deforme olup olmadığına bakılır. Tam olarak temizlenip temizlenmediği kontrol edilir. Lif, dokuma ve ölçüsünde değişiklik olup olamadığı kontrol edilir. Çamaşırların ütülenmesi ile kuru temizleme son bulur.

Yararlanılan Kaynaklar

Çiçek, D. (2019). Kat Hizmetleri Uygulamaları (El Kitabı). (Editör: M. Akoğlan Kozak). Ankara: Detay Yayıncılık; http://www.drycenter.com/kuru-temizleme/kuru-temizleme-nasil-yapilir.html, (Erişim tarihi: 31.12.2019); http://www.megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/moduller_pdf/Kuru%20Temizleme.pdf (Erişim tarihi: 31.12.2019); Türkiye Tüketicileri Koruma ve Eğitim Vakfı (2002). Temizlik Kültürü Ansiklopedisi (İkinci baskı). Ankara: Sirem Matbaacılık; Üzümcü Polat, T. (2011). Temizlik Teknolojisi. (Editör: M. Akoğlan Kozak). Ankara: Detay Yayıncılık.