Kumaş Yüzey Temizliği

Kavram Hijyen

Farklı kumaş yüzeyleri için farklı temizlik yöntemleri kullanılmaktadır. Çarşaf, nevresim, havlu gibi günlük kullanılan otel çamaşırlarının temizliği, çamaşırhanede çamaşır makinesinde yıkanarak, kurutularak ve son olarak ütülenerek yapılır ve kullanıma hazır hale getirilir. Pike, yatak örtüsü, kalın perdeler gibi kumaş ürünler ise doku ve renk kalitelerinin ve şekillerinin bozulmaması için kuru temizleme yöntemi kullanılarak temizlenir.

Kumaş kaplı koltuk, sandalye gibi mobilyaların günlük temizliği elektrik süpürgesi ile vakumlanarak yapılır. Periyodik temizliği ise silinerek ya da yıkanarak yapılmaktadır. Mobilyaların kumaşları çıkarılabilir özellikte ise, çıkarılan kılıflar kumaşın özelliğine göre kuru temizleme yoluyla ya da makinede yıkanarak temizlenir. Mobilyanın yüzeyi çıkmayan türde ise öncelikle yüzey vakumla temizlenir ve üzerindeki lekeler cinsine uygun leke çıkarıcılar ile çıkartılır. Sonra yüzey yıkama makinesi ile yıkanır ya da kir ve yağ çözücü içeren ılık su ile ıslak olarak silinir, hızlıca kuruması sağlanır.

Halıların günlük temizliği, vakumlama yoluyla süpürülerek yapılır. Periyodik temizliği ise, halı yıkama otomatlarıyla şampuanlanarak yapılır. Halı üzerindeki lekelerin bekletilmeden günlük çıkarılması gerekir. Lekenin cinsine göre, farklı leke çıkarıcı maddeler kullanılır. Halılar kirlenme durumuna göre yılda bir ya da birkaç kere yıkanarak temizlenir. Halı yıkanırken dikkat edilecek bir husus, şampuanların yıkama yöntemine uygun olarak seçilmesidir. Otomat için kullanılacak halı şampuanları ile elde yıkamada kullanılan şampuanlarının içerikleri birbirinden farklıdır. Bir diğer husus da halının yıkanmaya karşı dayanıklı olup olmadığı kontrol edilmesi ve halının cinsine göre uygun temizlik yöntemlerinin kullanılmasıdır.

Tekstil yüzeyler temizlenirken dikkat edilecek diğer konular şu şekilde belirtilebilir:

- Kumaşın cinsine uygun temizlik yöntemleri ve kimyasallar kullanılmalıdır.

- En verimli temizlik teknolojisinden yararlanılmalıdır.

- Halı ve mobilya şampuanlar kullanılmadan önce yüzeye uygun olup olmadığı küçük bir alanda test edilmelidir.

- Temizlik ürünleri kullanılırken kullanım talimatındaki uyarılar dikkate alınmalı ve talimata uygun şekilde hareket edilmelidir.

- Halılar ve mobilyalar yıkanırken, yıkama işlemine geçmeden önce temizlenecek yüzeyde fiziksel engellerin kaldırılması, süpürülmesi ve lekelerin çıkarılması işlemleri gerçekleştirilmiş olmalıdır. Yıkandıktan sonra kötü koku oluşmaması için hızlıca kurutulmalıdır.

Yararlanılan Kaynaklar

Akoğlan K. M. ve Kale E., (2006). Temizlik Ürünlerinin Kullanımı ve Denetimi (Üçüncü baskı). Ankara: Detay Yayıncılık; Akoğlan Kozak, M. (2017). Otel İşletmelerinde Kat Hizmetleri Yönetimi (On birinci baskı). Ankara: Detay Yayıncılık; Çiçek, D. (2019). Kat Hizmetleri Uygulamaları (El Kitabı) (Editör: M. Akoğlan Kozak). Ankara: Detay Yayıncılık.