Konsomasyon Büfesi

Gastronomi

Günümüzde yemek, fiziksel gereksinimden daha fazla anlam ifade etmekte olup insanlar sosyalleşmek, eğlenmek, konforlu bir ortamda yiyeceklerin mutlu edici etkisinden yararlanarak farklı bir ambiyansda iş görüşmesi yapmak gibi nedenlerle dışarıda yemek yemeyi tercih etmektedirler. Ayrıca bazı bireyler çalışma yaşamı, seyahat gibi nedenlerle de ev dışında yemek yeme durumunda kalmaktadırlar. Bu nedenle yiyecek içecek işletmelerine talep her geçen gün artmakta olup üreticiler müşterilerine farklı seçenekler sunmak için çaba göstermektedirler. Yiyecek ve içecek işletmesinde uygulanacak olan servis tipi, restoranın müşteri kitlesine, büyüklüğüne, kalitesine (sınıfına), serviste kullanılan araç-gereçlerin varlığına ve servis personelinin niteliğine göre belirlenmektedir. İşletmelerde servis şeklinin belirlenmesinde planlanan etkinliğin türünün yanı sıra süresi de etkili olmaktadır. Katılımın fazla buna karşın servis elemanının yetersiz olduğu ziyafetlerde “açık büfe” daha az personel ile daha hızlı ve kaliteli hizmet sunmak açısından önemlidir. Büfe servisi, müşteri sayısının çok fazla olduğu işletmelerde ve büyük etkinliklerde birçok avantaj sağlamaktadır. Büfe servisi, sıcak ve soğuk yiyeceklerle tatlı ve meyvelerin yemek salonunda sergilenmesini ve müşterilerin rahatça seçim yapmasını sağlamaktadır. Yiyeceklerin sergilenmesi, görsel olarak yiyecek ve içeceklerin müşterileri cezbetmesini de sağlayarak müşteri memnuniyetini de artırmaktadır. Büfe servisi yiyecek ve içecek işletmelerinde tercih edilen en yaygın servis şekillerinden biridir. Yiyecek içecek işletmelerine az personelle daha fazla iş yapma ve müşterilere ise geniş seçme olanağı sağlayan büfe servisi, çeşitli amaçlarla yapılan toplantılarda, düğün, nişan gibi özel günler için planlanan kutlamalarda, jübileler ve büyük grupların ağırlanmasında kullanılmaktadır. Büfe servisi aynı zamanda müşterilere de rahat hareket ve tercih hakkı sunmaktadır. Ayakta verilen büfe servislerinde ise fiziki alan açısından da tasarruf sağlanmakta ve birim alanda daha fazla kişiye yemek verilebilmektedir.

Büfeler, öğünlere, yemek çeşitlerine, hazırlandıkları yerlere ve satış tekniklerine göre isimlendirilmektedir. Satış tekniğine göre büfeler; smörgasboard büfe, gala büfe, konsomasyon büfe olarak sınıflandırılmaktadır. Konsomasyonun sözlük anlamı; gazino, bar vb. eğlence yerlerinde yenilip içilen şey olarak ifade edilmektedir. Konsomasyon büfede yiyecekler küçük parçalar ve porsiyonlar halinde sergilenmektedir. Müşteriler, arzu ettiği yiyecekten istediği miktarda alabilmekte ve yemeğin ücretini büfenin sonunda yer alan kasaya ödeyebilmektedir. Konsomasyon büfe, alakart servis yapılan restoranlarda düzenlenmekte ve belirli zaman dilimlerinde müşterilere hizmet vermektedir. Yiyeceğin cins ve miktarına göre fiyatının ödenmesi bu büfenin diğer özelliklerinden biridir.

Yararlanılan Kaynaklar

Koçak, N. (2012). Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi. Ankara: Detay Yayıncılık; Lillicrap, D. ve Cousins, J. (2010). Food and Beverage Service. Londra: The Food and Beverage Training Company; http://www.goktepe.net/bufeservisi, (Erişim tarihi:13. 07. 2019); https://docplayer.biz.tr/2013401-Yiyecek-icecek-hizmetleri, (Erişim tarihi: 13. 07. 2019).

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Yılmaz, Y. (2007). Otel ve Yiyecek ve İçecek İşletmelerinde Ziyafet Organizasyonu ve Yönetimi (Birinci baskı). Ankara: Detay Yayıncılık.