Kano Turizmi

Kavram Turizm Çeşitleri Üretim Yönetimi ve Pazarlama

Akarsu turizmi ve spor turizminin önemli kollarından biri olan kano sporunun geçmişi, tarih öncesi çağlara kadar uzanır. Kızılderililerin ağaç kütüklerini oyması ile elde ettikleri ve daha çok derin olmayan sakin sularda ulaşım aracı olarak kullandıkları kano (bir tekne), zaman içinde geliştirilerek günümüzdeki kano sporunun aracını oluşturdu. Dünyada bilinen en eski kanonun MÖ 8.000’lere ait olmak üzere Hollanda’da bulundu.

Canoeing olarak adlandırılan, akıntılı ve durgun sularda yapılan kano sporu, XIX. yüzyıl ortalarında İskoçyalı John Mc Greger tarafından geliştirilerek bir spor haline getirildi. Günümüzde ise olimpiyat programlarında yer alan kano, 1936 Berlin Olimpiyatları’ndan itibaren olimpik spor kategorisinde yer aldı.

Spor turizmi kaynakları son yıllarda, turizm ürünü olarak büyük ilgi uyandırmaktadır. Kano turizminde, kano ilk olarak raftingle ile yapılmaya başlansa da sonraları spor etkinliği ve turlarda kullanılmaya başlandı. Dünyada Almanya, ABD, Hindistan gibi ülkeler kano turizmine yönelik imkânlar sunarken, bunlardan Almanya Berlin, Hindistan-Alleppey gibi bölgeler tur ve sportif imkanlarıyla öne çıkmaktadır.

Türkiye’de kano turizmine uygun olarak birçok akarsu, nehir vb. kaynağı mevcuttur. Özellikle, Çoruh Nehri, Manavgat (Sorgun-Titreyengöl), Kekova, İkizdere, Meriç Nehri, Dalaman Çayı, Demre, Fırtına Deresi vb. gibi kaynaklar kano turizmine sportif faaliyet olarak destek sunarken ayrıca doğal güzellikler ve tarih dokusu içinde turistlere tur imkânı sunmaktadır.

Yararlanılan Kaynaklar

Çelik, S. (2018). Alternatif Turizm, The Journal of International Social Research, 11(56); Derman, E. ve Yıldız, S. (2017). Canoe Sports Tourism in Manavgat, International Journal of Multidisciplinary Thought, 06 (01): 121–126; https://yer-su.com/kano-sporu-nedirnasil-yapilir/, Erişim tarihi: 07. 07. 2019.