Helal Gıda Sertifikası

Gastronomi

1960’lı yılların ortasında Amerika Birleşik Devletleri’nde Müslüman yiyecek uzmanları tarafından başlatıldı. Amerika, Avrupa ve Asya Pasifik gibi bölgelerin bazı kısımlarında yaşayan Müslümanlar için bir gereklilik olarak ortaya çıktı. Bu sertifika, Müslüman olmayan toplumlarda yaşayan Müslümanların kimliklerini korumak ve dini yükümlülükleri güvenli bir şekilde yapabilmeleri adına geliştirilmiş bir araçtır.

Helal gıda sertifikası için bazı asgari şartlar bulunmaktadır. Bu şartlar içerisinde; gıdanın hammaddeden ürün olarak çıktısına kadarki süreçte hem kullanılan maddelerin tedariğinde hem üretim sürecinde hem de imalattan sonraki (paketleme, depolama vb.) aşamada İslam inancına aykırılık olmaması, sağlık ve temizlik kurallarına uyulması ve üreticinin İslam inancına aykırı eylemlerinin olmaması ve mali yükümlülüklerini yerine getiriyor olması gerekmektedir.

Türk Standartları Enstitüsü tarafından 2011 yılında helal sertifikasyonu uygulamasına başlandı. Üç çeşit helal belgelendirme yapılmaktadır. Bunlar; helal gıda belgelendirmesi, helal hizmet belgelendirmesi, helal kozmetik belgelendirmesi şeklindedir. TS OIC/SMIIC 1 standardına göre bazı ürün grupları (balık ve balık ürünleri, et ve et ürünleri, şeker ve şeker ürünleri, çay ve çay ürünleri, nişasta ve nişasta ürünleri vb.) için helal gıda belgelendirmesi yapılmaktadır.

Yararlanılan Kaynaklar

Halal Certification From Turkey, http://www.halalcertificationturkey.com/tr/gimdes-sertifikalama-standardi/, (Erişim tarihi: 19. 12. 2019); Türk Standartları Enstitüsü, Helal Belgesi. https://tse.org.tr/IcerikDetay?ID=41&ParentID=34, (Erişim tarihi: 16.12.2019); World Halal Council (WHC ), http://www.worldhalalcouncil.com/about-us, (Erişim tarihi: 20.12.2019).

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Türk Standartları Enstitüsü, Helal Belgesi, https://tse.org.tr/IcerikDetay?ID=41&ParentID=34, (Erişim tarihi: 16.12.2019).