Fırtına Deresi

Doğal ve Kültürel Miras

Çayın başkenti olan Rize’nin Ardeşen ilçesinin iki kilometre batısında yer almaktadır. Uzunluğu 57 kilometre olan dere, eğimin azalmasına bağlı olarak bir delta oluşturmaktadır. Ardeşen ilçe merkezinin batısından Karadeniz’e dökülmektedir. 940 kilometrekarelik yağış alanı ile Rize’nin en geniş akarsu havzası olmakla birlikte İkizdere’den sonra ilin en uzun ikinci akarsuyu olmaktadır. Kaçkar, Verçenik (Üçdoruk), Göller (Hunut) ile Bulut-Altıparmak dağlarının zirvelerinden kaynağını almaktadır.

Genel hatlarıyla yarı okyanusal, yarı karasal bir iklim hüküm sürmektedir. Ilıman ve her mevsimi yağışlı olan yerin kıyı ile iç kesimlerinde sıcaklık ve yağış miktarlarında bazı farklılıklar görülmektedir. Dere, çay tarlalarından geçmektedir ve alternatif turizmlerden akarsu sporları için uygundur. Yıl boyunca akarsu sporu için uygundur. Fakat özellikle ilkbahar ve yaz mevsimi rafting yapmak için uygundur. Ortalama debisi 28,4 metreküp/saniye olan Fırtına Deresi özellikle mayıs ayında dağlardaki karların erimesiyle artmaktadır. Bu da rafting yapacak olan turistler için daha uygun zaman olabilmektedir. Su sporlarıyla ilgilenen yerli ve yabancı turistlerin geldiği bu dere, raftinge en uygun parkurlara sahiptir.

Parkur, Rize- Ardeşen karayolundan, güneye çıkan karayolu takip etmekte ve 22. kilometresinde Çamlıhemşin ilçesine ulaşmaktadır. Çamlıhemşin’in ortalama bir kilometre güneyinden başlanılabilir ve derenin Karadeniz’e dökülmeden önce uygun bir yerde bitirilebilmektedir. Yaklaşık 23 kilometre süren parkurda, suyun debisine göre üç-dört-beş zorluk derecesinde yerler mevcuttur. Bunun harici, kano ve olta balıkçılık da turistlerin yapabileceği sporlardır. Ancak yağışın çok fazla olduğu günler tercih edilmemelidir. Akarsu sporu harici turistlerin çevrede görebileceği; Çamlıhemşin, Kaptanpaşa, Kadıköy, Mikron, Seslikaya ve Ardeşen köprüleri mevcuttur. Bölgede doğa ile iç içe pansiyon, otel ve dağ evlerinden oluşan konaklama yerleri mevcuttur. Şehire gelen turist sayısı her geçen yıl artmakta ve konaklama yerlerinin yatak kapasitelerinde artış görülmektedir. Şehre her yıl ortalama yüzde 10 ile yüzde 15 oranında turist sayısı artışı gözlemlenmektedir. Bu doğrultuda da toplam yatak kapasitesi artmaktadır. Bulunduğunuz şehirden bu destinasyona gidebilmek için karayolu kullanılmaktadır. İlk olarak Rize otobüsleriyle, ardından da minibüslerle Çamlıhemşin’e ve Fırtına Deresi’ne ulaşılabilmektedir. Bununla birlikte Trabzon Havalimanı veya kendi aracınızla buraya ulaşım sağlanabilecek tercihler arasındadır. İstanbul’dan gidilecekse de yaz mevsiminde İstanbul – Samsun – Trabzon uzantılı feribot tercihi de bir diğer ulaşım tercihi olabilir. Rize’de feribot limanı mevcut değildir. Trabzon’da inerek birkaç saat sonra Rize şehir merkezine ulaşılabilir. Önümüzdeki yıllarda Rize’deki havaalanı çalışmasının bitmesi destinasyona gelen ziyaretçilere bir diğer seçeneği sunabilir.

Yararlanılan Kaynaklar

GOTURKEYTOURISM, Travel Guıde to Turkey. Firtina River Valley, https://www.goturkeytourism.com/things-to-do/firtina-valley-rize.html, (Erişim tarihi:16.1.2021); https://www.gunebakis.com.tr/gundem/rizede-turist-sayisi-artiyor-h14287.html, (Erişim tarihi: 16.1.2021); Rize Ticaret Borsası. Turistik Bölgeler. https://www.rtb.org.tr/tr/turistik-bolgeler, (Erişim tarihi: 16.1.2021); Kültür ve Turizm Bakanlığı. Yatırım ve İşletmeler Müdürlüğü. Rize Fırtına Deresi, https://yigm.ktb.gov.tr/TR-10064/rize-firtina-deresi.html, (Erişim tarihi: 16.01.2021).

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Lafferty, S. (2008). Hunter travel guides Travel adventures Turkey. Hunter Publishing, Inc.; Rize Ticaret ve Sanayi Odas (2018). Rize iktisadi Rapor. Rize: Rize Ticaret ve Sanayi Odası Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi; Zaman, M. (2008). Fırtına Deresi Havzası ve Kaçkar Dağları Milli Parkı’nın Alternatif Turizm Açısından Önemi, Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 12, (2): 1- 33.