Film Turizmi

Kavram Turizm Çeşitleri Üretim Yönetimi ve Pazarlama

Medyanın gücünün bir sonucu olarak ortaya çıkan uluslararası ve çok disiplinli bir eğilim gösteren alternatif turizm çeşididir. Dizi veya film turizmi, televizyon dizileri ile filmlerin yaratmış oldukları etki sonucu ortaya çıkan turizm hareketleridir. Diğer bir ifade ile turistlerin filmlerde gördükleri yerlere seyahati olarak tanımlanabilir. Film turizmi, film-etkili turizm, sinema-etkili turizm, televizyon-etkili turizm, sinematik turizm, medya bağlantılı turizm, medya turizmi, ekran turizmi gibi farklı adlandırmaları da içermektedir. Film turizminin ortaya çıkması ise film sektörünün gelişimine dayanmaktadır. Bu gelişim 1920’li yıllarda film destinasyonları ve film yıldızlarına yönelik ilgiyi canlandırdı. Film turizminin gelişim göstermesi ile birlikte içerisinde farklı formlar ortaya çıktı. Bu formlardan ilki olan yerinde turizm kapsamına, turistlerin seyahat etmelerinde motive edici unsur olarak film turizmi, tatilin bir parçası olarak film turizmi, dini yerlere, ünlülere yönelik ziyaret ve nostaljik açıdan film turizmi girmektedir.

Film turizminin ticari formları da söz konusudur. Filmler veya diziler sayesinde destinasyonlar cazibe merkezi haline gelmektedir. Tur şirketleri film setlerine yönelik genel ve özel turlar düzenleyerek bu durumu en iyi şekilde değerlendirmektedir. Diğer bir form da, filmlerde yapılan yanlış tanımlamalardır. Filmde aktarılmaya çalışılan yerler farklı destinasyonlarda ya da setlerde çekilmiş olabilir. Bu durumun ortaya çıkmasında ekonomik nedenlerin etkili olduğu bilinmektedir. Alan dışı form kapsamına ise temalı parklar ve film stüdyolarına yönelik turlar girmektedir. Tek seferlik organizasyonlar olarak nitelendirilen film galaları ve film festivalleri, film turizminin diğer formlarıdır. Son form ise, kişilerin TV ekranları aracılığıyla izlediği seyahat ve gastronomi programlarını ifade etmektedir.

Sinema veya televizyon ekranı ürün yerleştirme ile destinasyona özgü çekicilikleri ön plana çıkararak potansiyel turisti etkilemektedir. Film turizmi ile turistlerin destinasyona ziyaret istekleri artabilmekte veya filmler ve televizyon dizileri ile güçlü bir bağlantı kurulabilmektedir. Cesur Yürek (Wallace Anıtı, İskoçya) filmi gösterime girdikten sonra İskoçya’ya gelen turist sayısı yüzde 300 arttı. Avustralya, Yeni Zelanda gibi önemli film destinasyonlarından biri olan İngiltere’de de benzer artışlar mevcuttur. Bununla birlikte, televizyon dizilerinin ve dramaların giderek turizmi etkileyen bir güç haline geldiği söylenmektedir. Özellikle tarihi filmlerin uluslararası anlamda daha fazla etkisi vardır. Filmlerde vurgulanan doğal güzellikler ve mistik bir görüntü potansiyel turistlere güçlü bir etki yaratmaktadır. Yapılan araştırmalara göre yaklaşık 40 milyon turist favori filmlerinden ilham almaktadır. Bu turist profilinin içine gençler, hafta sonu ziyaretçileri ve bir destinasyonu ilk defa ziyaret edenler girmektedir. Birçok destinasyonu ziyaret eden her 10 kişiden biri film turisti olarak ifade edilmektedir. Ruslar, Brezilyalılar, Hintliler ve Çinliler en çok film seyahatlerini tercih eden milletler arasındadır.

Film turizmi, uluslararası seyahatlerin artmasında, yeni niş pazarların oluşmasında, destinasyonun pazarlanmasında, destinasyon imajı konusunda ve ekonomik anlamda büyük etkiye sahiptir. Kişi sayısının artması, yerel ekonominin canlanması, altyapının iyileşmesi, destinasyonların korunması olumlu etkileri iken; çevresel etkiler, kalabalıklık, fiyatların artması, ziyaretçilerin izlediklerinden farklı bir görüntü ile karşılaşmasının yarattığı memnuniyetsizlik, işçi ücretlerinin artması olumsuz etkileri olarak belirtilmektedir.

Yararlanılan Kaynaklar

Beeton, S. (2005). Aspects of Tourism, Film-Induced Tourism. Clevedon: Channel View Publications; Hudson, S. ve Ritchie, J. R. B. (2006). Promoting Destinations via Film Tourism: An Empirical Identification of Supporting Marketing Initiatives, Journal of Travel Research, 44 (5): 387-396; Nizioł, A. (2015). Film Tourism as a New Way to Market a Destination, Scientific Review of Physical Culture, 5 (4): 149-156; Sangkyun, K. ve Stijn, R. (2018). Asia on my Mind: Understanding Film Tourism in Asia. İçinde; S. Kim ve S. Reijnders (Editörler), Film Tourism in Asia, Perspectives on Asian Tourism. Springer Nature Singapore.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Beeton, S. (2005). Aspects of Tourism Film-Induced Tourism. Clevedon: Channel View Publications.