Film-Etkili Turizm

Kavram Turizm Çeşitleri Üretim Yönetimi ve Pazarlama

Film turizminin kapsamının genişletilmiş halidir. Ekran turizmi olarak da bilinmektedir. Film-etkili turizm, turistlerin video, DVD, televizyon ve sinema ekranında gördükleri yerlere seyahati olarak tanımlanmaktadır. Daha geniş anlamda film temalı parklara, stüdyolara, film ve dizi setlerine yönelik ziyaretleri de içermektedir. Bu seyahatler gösterim sırasında olabildiği gibi sonrasında da olabilmektedir. Film-etkili turizmin ortaya çıkışı medyanın gelişmesi ile ilişkilidir. Medyanın gelişmesi bu mecranın önemli bir etkileyici olmasını sağladı. Bu mecralar destinasyonların ve turizm faaliyetlerinin tanıtılmasında önemli bir kanaldır. Film destinasyonlarına ve starlarına yönelik ilk ilginin 1920’lerde var olduğu, akademik literatürde ise ilk çalışmaların 1990’lı yıllarda yapıldığı bilinmektedir. Bu çalışmalarda medyanın rolü ve filmler turizm açısından irdelendi. Film-etkili turizm kavramının büyümesi ve gelişmesine katkı sağlayan bu çalışmalar akademik ilginin oluşmasını da destekledi.

Film-etkili turizmin gelişmesi kavram içerisinde farklı formları ortaya çıkardı. Film-etkili turizmin şekilleri; motivasyon aracı olarak film turizmi, tatilin bir parçası olarak film turizmi, kutsal yerlere seyahatin bir parçası olarak film turizmi, superstar film turizmi, nostaljik film turizmi, cazibe destinasyonu olarak film turizmi, film turları, rehberli turlar, filmin çekildiği yerle belirtilen yerin farklı olması, film setinin farklı yerde olması, film stüdyo turları, film stüdyo tema parkları, film galaları, film festivalleri, televizyon seyahat programları, televizyon gastronomi programları olarak sıralanmaktadır. Dünyada bir fenomen haline gelen film-etkili turizmde ön plana çıkan destinasyonlar İngiltere, Avustralya ve Yeni Zelanda’dır.

Turistler diğer bir ifade ile film turistlerinin film destinasyonları tercih etmelerinde kaçış, fantastik, nostaljik deneyimler etkili olmaktadır. Yapılan çalışmalar göstermektedir ki gösterime girmiş bir film, film destinasyonuna olan talebi olumlu yönde etkilemektedir. Cesur Yürek (Wallace Anıtı- İskoçya) gösterime girdiği yıl turist sayısının yüzde 300, Truva filmi (Çanakkale- Türkiye) ise yüzde 75 oranında artmasını sağladı. Film-etkili turizm destinasyonların pazarlanmasında, talebin artmasında, destinasyon imajının güçlendirilmesinde ve değiştirilmesinde, turizm altyapısının iyileştirilmesinde, kalkınmada büyük rol oynamaktadır. Olumsuz etkileri ise kalabalıklaşma, fiyatların artması, çevrenin tahrip olması, aldatıcı etkisi ile turistlerde hayal kırıklığına yol açması olarak sıralanmaktadır.

Yararlanılan Kaynaklar

Beeton, S. (2005). Aspects of Tourism Film-induced Tourism. Clevedon: Channel View; Cohen, J. (1986) Promotion of Overseas Tourism Through Media Fiction. İçinde Tourism Services and Marketing: Advances in Theory and Practice (ss.229–237). Proceedings of the Special Conference on Tourism Services. Cleveland, OH: TTRA; Evans, M. (1997). Plugging into TV Tourism, Insights. Mart: D35-D38. Londra: English Tourist Board; Hudson, S. ve Ritchie, J. R. B. (2006a). Promoting Destinations via Film Tourism: An Empirical Identification of Supporting Marketing Initiatives, Journal of Travel Research, 44(5): 387-396; O’Connor, N. (2011). How Can The Film-Induced Tourism Phenomenon Be Sustainably Managed?, Worldwide Hospitality and Tourism Themes, 3(2): 87-90.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Beeton, S. (2005). Aspects of Tourism Film-induced Tourism. Clevedon: Channel View Publications.