Doğal Çekicilik

Kavram Doğal ve Kültürel Miras

Doğal çekicilikler, insan etkisi olmadan kendiliğinden oluşan doğal olayları ve doğal güzellikleri ifade etmektedir. Özellikle kendiliğinden oluşan ve doğal olarak nitelenen çekicilik unsurlarının taklit edilemez olması, destinasyonu eşsiz kılmaktadır. Doğadaki canlı ve cansız varlıkların etkileşimiyle oluşan doğal olaylar ve destinasyonun iklimi, güneşli gün sayısı, flora ve faunası gibi etkenlerden oluşan doğal güzellikler, temel çekicilik faktörleridir. Doğal olayların gerçekleşme anları farklılık gösterdiğinden bu olayların kimisi gözlemlenmekte, kimisi zamanı bilinmediğinden gözlemlenememektedir. Tekrar etme ihtimalleri yüksek olan doğal olaylara tanıklık etmek isteyen kişiler, doğa olayının yaşandığı hatta en iyi görülebildiği yerlere seyahat etmeyi tercih etmektedirler. Denizde oluşan olayların (tsunami, girdap ve ters akıntı vb.) izlenmesi, dünyada soyu tükenmekte olan canlıların yaşam alanlarında görülmesi, Caretta Caretta kaplumbağalar için Akdeniz Bölgesi’ne ya da doğal hayatı gözlemlemek için Afrika’ya seyahat edilmesi, kuş göç yolları üzerinde bulunan kuş gözlem alanlarının ziyaret edilmesi, gökyüzü olaylarının (güneş ve ay tutulması) en iyi şekilde izlenebilecek yerlere seyahat edilmesi gibi doğal olaylar, çekicilik faktörü haline gelmektedir. Destinasyonlarda bulunan doğal güzelliklerin eşsiz olması ve taşınabilir özellikte olmaması turizm talebinin canlanmasını sağlamaktadır. Dağlar, göller, akarsular, yaylalar, seyir terasları, kanyonlar ve diğer jeolojik oluşumlar başlıca doğal güzellikleri oluşturan faktörlerdir. Turistlerin seyahat amacına bağlı olarak gidilecek bölgedeki çekim faktörleri etkili olmaktadır. Bu nedenle seyahat tercihlerinde ya da destinasyonun tekrar ziyaret edilmesinde doğal çekicilikler önemli rol oynamaktadır.

Yararlanılan Kaynaklar

Buckley, R., Pickering, C. ve Weaver, D. B. (2003). Nature-Based Tourism, Environment, and Land Management. Oxon: CABI; Buckley, R. (2009). Ecotourism: Principles and Practices, Cambridge: CABI; Çakıcı, C. (Editör) (2019). Genel Turizm. Ankara: Detay Yayıncılık; Kozak, N., Akoğlan Kozak, M. ve Kozak, M. (2018). Genel Turizm İlkeler ve Kavramlar. Ankara: Detay Yayıncılık; Brunt, P., Horner, S. ve Semley, N. (2017). Research Methods in Tourism, Hospitality and Events Management. New Delhi: Sage.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Çakıcı, C. (Editör) (2019). Genel Turizm. Ankara: Detay Yayıncılık; Kozak, N., Akoğlan Kozak, M. ve Kozak, M. (2018). Genel Turizm İlkeler ve Kavramlar. Ankara: Detay Yayıncılık.