Çiftlik Turizmi

Kavram Turizm Çeşitleri

Günümüzün stresli kent yaşamına ve deniz, kum ve güneş tatiline alternatif arayan katılımcılarla birlikte yakın tarihte ünlenmeye başlasa da aslında çok eski bir geçmişi bulunmaktadır. Frater, 1983 yılında yaptığı bir araştırmada çiftlik turizmi faaliyetlerinin Avrupa’da yüzyıllar öncesine dayandığını belirtmektedir. Araştırmacılar çiftlik turizmi faaliyetlerinin ortaya çıkış sebebini, tarım gelirlerinin azalması sebebiyle çiftçilerin desteklenmesi ve gelirlerinin arttırılması çabalarına dayandırmaktadır. Dolayısıyla çiftlik turizminin aslında yerel ekonomiye katkı sağlamak amacıyla önerilen bir model olduğu söylenebilir. Ekonomik kaygıların dışında ise özellikle küreselleşme, teknolojik gelişmeler, artan iş yaşantıları ve yoğun kent yaşamı gibi nedenlerle sessiz, sakin, huzurlu ve doğal yaşamın özlemini çeken insanlar için önemli bir çözüm sunmaktadır.

İnsanlar, çiftlik turizmi faaliyetlerine katılarak hem stres atmakta hem de çiftlik yaşamını deneyimleyerek tarım ve hayvancılık faaliyetleri hakkında bilgi sahibi olabilmektedir. Çoğu aile hem kendileri hem de çocukları için teoride bildikleri meyve ve sebzelerin yetişmesi, tohum ekme, hasat, hayvanları besleme, temizleme, süt sağma ve hatta bu ürünlerin kendi sofralarına gelme serüveni gibi birçok bilgiyi deneyimleyebilme amacıyla çiftlik turizmi faaliyetlerine katılmaktadır. Tüm bu faaliyetlerle birlikte çiftlik turizmi, konaklama, yeme-içme, müzeler, rehberli doğa yürüyüşleri, eğitimsel faaliyetler, yerel ürünlerin satış mağazaları ve pazarlar, at biniciliği, balık tutma gibi oldukça fazla çeşitliliği kapsamaktadır. Dolayısıyla çiftlik turizminin hedef kitlesinin doğaseverler ve doğal yaşama ilgi ve özlem duyan bireyler olduğu söylenebilir.

Çiftlik turizmi faaliyetleri dünya genelinde farklı profesyonel birlikler tarafından organize edilmekte turizm sektörüne kazandırılmaktadır. Bu kapsamda Almanya’da Bauernhofurlaub, İtalya’da Agri Tour, İsviçre’de Bo Pa Lantgard ve Türkiye’de Tatuta Projesi örnek olarak gösterilebilir. Bununla birlikte dünya genelinde birçok kurum ve kuruluş çiftlik turizmine hizmet ederek farklı destinasyonları ziyarete açmaya devam etmektedir. Bu kapsamda çiftlik turizminin ilk örneklerini oluşturan Güney Almanya’daki Oberschwaben Allgau bölgesinin Baden-Württemberg eyaleti, Amerika Birleşik Devletleri’nin Michigan eyaletindeki Wayne ilçesi ve New York’taki Oswego ilçesi, Türkiye’de ise Antalya, Muğla ve İzmir illeri örnek olarak gösterilebilir.

Yararlanılan Kaynaklar

Akdu, U. (2018). Turizmde Alternatif Eğilimler: Güncel Turizm Eğilimleri. Ankara: Nobel Akademi Yayıncılık; Frater, J. M. (1983). Farm Tourism in England: Planning, Funding, Promotion and Some Lessons From Europe, Tourism Management, 4 (3): 167-179; Oppermann, M. (1995). Holidays on the Farm: A Case Study of German Hosts and Guests, Journal of Travel Research, 34 (1): 63-67; Roberts, L. ve Hall, D. (2001). Rural Tourism and Recreation: Principles to Practice. Londra, Birleşik Krallık: CABI; Uygur, S. M. ve Akdu, U., (2009), Çiftlik Turizmi, Kırsal, Tarım ve Ekoturizmin Kavramsal Açıdan İrdelenmesi, Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi Dergisi, 1: 143-166.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Busby, G. ve Rendle, S. (2000). The Transition From Tourism on Farms to Farm Tourism, Tourism Management, 21 (6): 635-642; Oppermann, M. (1995). Holidays on the Farm: A Case Study of German Hosts and Guests, Journal of Travel Research, 34 (1): 63-67.