Çevrimiçi Seyahat Acentası

Seyahat Acentacılığı ve Tur Operatörlüğü Online Tur Operatörü

Günümüzde siber ortamda var olmak demek gerçek dünyada var olmaya neredeyse eşdeğerdir. E-ticaret olarak da adlandırılan yeni dönemde fiziki ortamlardan tamamen uzak sayısal ağ tabanlı alışveriş uygulamalarının tümü bu sistemin bir parçasıdır. Çevrimiçi seyahat acentası da (online travel agency) da turizm sektörü adına bu sürecin önemli bir ayağıdır. Çevrimiçi seyahat acentası, 1995 yılında internetin yaygınlaşmaya başlaması ile görülmeye başladı. Çevrimiçi seyahat acentaları; birçok farklı seyahat ürünleri ile ilgili işlem yapan, örneğin rezervasyonlarını sağlayan, otel ile müşteriler arasında aracılık rolü üstlenen dolayısıyla bu işten ekonomik fayda sağlayan şirketlerdir.

Çevrimiçi seyahat acentası, seyahat ürünlerinin talep edilmesi sürecinde, potansiyel olan tüketicinin ihtiyaç duyduğu bilgiye ulaşmasını sağlayan ve ürünleri satın almasını sağlayan çevrimiçi ortamlardır. Bir seyahat paketi ya da ürünü ile ilgili teklif ve bilgi, teknoloji yoluyla pratik şekilde sağlanabilir ve bu tüketiciyi daha çok memnun edebilir. İnternetin sunduğu kolay, ucuz, hızlı ve güvenli iletişim ve uygun ticaret ortamı ile seyahat sektörü ciddi bir değişim ve dönüşüm yaşamaktadır. Son dönemde bu siteler aracılığı ile yapılan satışlar seyahat acentalarına göre daha çok tercih edilir konuma gelmiştir. İnternet üzerinden seyahat satışları büyük hızla artış göstermekte, yerel ve fiziki pazar kavramı yavaş yavaş tarihe karışırken tüm dünya tek bir pazar haline gelen bir yapıya dönüşmektedir. İletişim teknolojisi ile çevrimiçi seyahat, seyahat acentalarına ürünleri tek merkezden dünyanın her yerinde satabilme imkânı vermektedir.

Seyahat planlamalarının ve rezervasyonların çoğunlukla internet yoluyla yapıldığının bilincinde olan birçok seyahat acentası çevrimiçi seyahat acentacılığı adı altında internette çevrimiçi platformlarda yer almaya ve tüketicilere hizmet vermeye başladı. Çevrimiçi seyahat acentalarının web sitelerinde daha fazla vakit geçirmek ve bu süreçte rezervasyon veya satın alma işlemi yapmak için ikna olma ihtimalleri her zaman daha yüksektir. Zira bu web sitelerinde insanların dilediği gibi dolaşmasında ve kendi isteklerine göre karar vermelerinde daha özgür bir ortam söz konusudur. Web sitelerinin içerik ve sunumlarının rakip çevrimiçi seyahat acentalarından farklı ve özgün olması sadık müşteri kitlesi oluşturulmasında da etkili olmaktadır.

Yararlanılan Kaynaklar

Ay, L. (2009). Bilgi Teknolojisindeki Gelişmelerin Seyahat Acentalarına Yansımaları; Online Seyahat Acentacılığı, SÜ İİBF Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 9 (17): 117-136.; Buluk, B. ve Boz, M. (2016). Online Seyahat Acenteleri Aracılığıyla Seyahat Satın Almada Turist Memnuniyeti: İstanbul Örneği, Karabük Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 6 (2): 504-529.; Keskinkılıç, M., Ağca, Y. ve Karaman, E. (2016). İnternet ve Bilgi Sistemleri Kullanımının Turizm Dağıtım Kanallarına Etkisi Üzerine Bir Uygulama, İşletme Araştırmaları Dergisi (İAD), 8 (4): 445-472.