Çevrimiçi (Online) Rezervasyon

Kavram Üretim Yönetimi ve Pazarlama

Günümüzdeki elektronik ticaretin temelini oluşturan World Wide Web’in (WWW) kullanılmaya başlanması 1990’lı yılların ilk yıllarında gerçekleşmiş, her geçen yılda eklenen gelişmelerle internet ucu bucağı olmayan çok büyük bir mecra haline gelmiştir. İnternetin internetin ticari amaçla kullanımı ortaya çıkmasıyla işletmeler ürünlerinin tanıtım ve pazarlama aracı olarak interneti kullanmaya başladılar. Firmaların başlangıçta pazarlama aracı olarak kullandığı internet siteleri zamanla kişilerin firmalardan direk ürün ve hizmetleri satın alabildikleri sanal alışveriş merkezine dönüştü. Günümüzde birçok sektördeki binlerce işletme müşterilerine ürün ve hizmetlerini internet üzerinden satın alabilme imkânı sunmaktadır. Çevrimiçi (online) rezervasyon ile bireyler herhangi bir aracıdan destek almaksızın kendi çabalarıyla birtakım hizmetleri internet üzerinden alabilmektedir. Turizm sektörünün temel taşlarından seyahat, otel ve ulaştırma işletmeleri çevrimiçi rezervasyon uygulamalarıyla tüketicilerin tatil, konaklama ve ulaşım gibi hizmetlere çevrimiçi yer ayırtma yapabilmelerini sağlamaktadır.

Çevrimiçi (online) rezervasyon, havayolu firmalarından başlayarak turizm firmalarına, ardından araç kiralama, denizyolu taşımacılığı, demiryolu ulaşımı ve benzeri ulaşım araçlarına kadar dahil olmuş, turizm sektöründeki hizmet satış kanalında kökten bir değişime neden olmuştur. Zaman içerisinde çevrimiçi rezervasyon siteleri konaklama ve ulaşım içeren tur paketleri, çeşitli rekreasyon aktiviteleri ve taşıt kiralama gibi hizmetlerin birini veya hepsini içeren tüm hizmetleri temin eden dağıtım kanalları haline gelmiştir. Elektronik ticarette seyahat endüstrisinin en hızlı büyüyen alan olduğu, bireylerin seyahatlerini planlamak için çevrimiçi rezervasyon sitelerini tercih ettiği alanyazındaki konuyla ilgili araştırmada geçmektedir. Çevrimiçi rezervasyon siteleri, 7/24 açık olması ile tüketicilerine fiziksel ve coğrafi engel olmaksızın istediği yerden, istediği zaman rezervasyon yapabilme imkânı sunmaktadır. Bu özellik, rezervasyon için zaman yaratmada sıkıntı yaşayan tüketiciler için bir avantaj oluşturmaktadır. Zaman tasarrufu yanında performans ve ekonomik tasarruf da sağlayan çevrimiçi rezervasyon aynı zamanda ürünleri kıyaslama imkanı da sunmaktadır. 1995 yılında online rezervasyon bilet rezervasyonların yüzde 5’ini oluştururken, günümüzde bu rakam yüzde 90’ları aştı, geleneksel seyahat acentalarının da sektörde gücünü kaybetmesine yol açtı. Bununla birlikte tüketicilerin de satın alma davranışında değişikliğe neden oldu ve alanyazındaki birçok araştırmanın da konusu oldu.

Yararlanılan Kaynaklar

Elhaj, M. (2012). Factors That Contribute to Consumers’ Perceptions of Online and Traditional Travel Reservation Systems, Anatolia: An International Journal of Tourism and Hospitality Research, 23(1): 118-122; Law, R. ve Leung, R. (2000). A Study of Airlines’ Online Reservation Services On The Internet, Journal of Travel Research, 39(2): 202-211; Mouakket, S. ve Al-hawari, M. A. (2012). Examining the Antecedents of E-Loyalty Intention in An Online Reservation Environment, The Journal of High Technology Management Research, 23(1): 46-57.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Mouakket, S. ve Al-hawari, M. A. (2012). Examining the Antecedents of E-Loyalty Intention in An Online Reservation Environment, The Journal of High Technology Management Research, 23(1): 46-57.