Buz Turizmi

Kavram Turizm Çeşitleri

Buz turizmi Kuzey buz denizinde ve Antarktika da yer alan buzulları görmek üzere bilim insanlarının ağırlıklı yer aldığı gruplar için yapılan uzun süren gemi ve uçak yolculukları sonucunda gerçekleşmektedir. Antarktika ve Kuzey denizinde yer alan buzullar Dünyanın geçmişine yönelik bilgileri saklayan depolardır. Milyonlarca yıllık iklimsel değişimler buzullardan yararlanılarak aydınlatılmaktadır. 1958 yılından itibaren Antarktika’ya Şili, Güney Afrika, Yeni Zelanda ve Avustralya’dan turlar düzenlenmektedir. 1984 yılından itibaren Kuzey buz denizine yönelik Kanada başta olmak üzere Rusya ve Norveç’ten giderek artan bu turizm türü küresel ısınmanın iklim değişikliğine etkilerini ve Dünyanın geçmişteki iklim özelliklerini inceleme özerine yoğunlaşmaktadır. İyi eğitimli ve yüksek gelirliler bu turizme katılmaktadır. Giderek yaygınlaşan bu turizm türünde ağırlıklı olarak dağcılık, fotoğrafçılık ve keşif gezileri yer almaktadır. Diğer yandan bu coğrafyada yaşayan canlıları izlemeye yönelik çeşitleri ile zenginleşmiştir. Antarktika, üzerinde devlet bulunmayan ve yüzde 92’si buzullarla kaplı bir kıta olup, 1820 yılında keşfedildi.

Günümüzde buz turizmi organizasyonu yapan acentalar mevcuttur. Dünya’nın hemen hemen her yerinden buz turizmi turları düzenlenmektedir. Türkiye’den Antarktika’ya Yeni Zelanda ve Şili üzerinden ulaşılabilmektedir. Aralık, ocak ve şubat ayları içinde Güney Kutbu için yaz sezonu olan 45 günlük bir turizm sezonu mevcuttur. Her ne kadar yaz sezonu olsa bile iklim koşullarının zor olduğu bölgede turist olmak kolay değildir. Buna rağmen yılda 10 bin kişi kıtayı ziyaret etmektedir. Buzul turizmi diğer turizm türlerine göre oldukça pahalı ve konfor olarak oldukça düşüktür. Bunun yanında buzulların yer aldığı bu coğrafyada konaklama yeme içme ve temel ihtiyaçların karşılanması sınırıdır. Ayrıca bölgeye yönelik turizm talebinin artması bölge ekosistemi açısından kontrol altında tutulmalıdır. Buz turizmine yönelik akademik yayınlar da giderek artmaktadır. Bu yayınların çoğalması ile bu turizm çeşidi, turist tipi ve etkinliklerin çeşitlerinin yanı sıra motivasyon kaynakları da daha belirgin olarak ortaya çıkacaktır.

Yararlanılan Kaynaklar

Dingwall, P. R. (1998). Antarctica in the Environmental Era. Wellington, Yeni Zelanda: Department of Conservation; Stewart, E. J., Howell, S. E. L., Draper, D., Yackel, J. ve Tivy, A. (2007) Sea Ice in Canada’s Arctic: Implications For Cruise Tourism. Arctic Sea Ice And Cruise Tourism.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Kriwoken, L. K. ve Rootes, D. (2012) Tourism on Ice: Environmental Impact Assessment of Antarctic Tourism. Impact Assessment and Project Appraisal.