Bleisure

Kavram

Bleisure kelimesi business ve leisure kelimelerinin bir araya gelmesi sonucu ortaya çıkmıştır. Bleisure kavramının yakın zamanda ortaya çıkmış olması nedeniyle, Türkçe olarak kelime karşılığı henüz bulunmamaktadır. Kavram ilk olarak 2009 yılında İngiliz futurist Jacob Strand tarafından ortaya atıldı. Bleisure, iş ve eğlencenin bir birleşimidir; bu nedenle, iş seyahatinde olanların destinasyondaki tatillerini uzatmaları sonucu boş zaman yaratmaları ya da kişilerin işleri konusundaki profesyonel gereklilikleri yerine getirirken; bulundukları destinasyonda boş zamanlarını değerlendirebilecek aktiviteler içinde bulunmaları olarak tanımlanabilir. Bleisure 2011 yılında GBTA (Amerika Birleşik Devletleri merkezli uluslararası iş seyahati organize eden acentalar birliği) tarafından yapılan bir araştırmadan sonra turizm sektörünün dikkatini çekerek, hızla yaygınlaştı.

Bleisure sayesinde çalışanların hem aileleri ile birlikte seyahat etmeleri ve tatil motivasyonlarını gerçekleştirmeleri hem de yeni kültürel deneyimler kazanmaları mümkün olabilmektedir. Çalışanların iş ile ilgili sorumluluklardan arta kalan vakitleri aileleri ile birlikte geçirmeleri, iş sorumluluklarının yarattığı stres baskısının azalmasına yardımcı olmakla birlikte daha verimli biçimde işe odaklanmayı sağlayabilmektedir. Diğer taraftan Bleisure yolcuları, iş ve aile hayatının sorumluluklarının bir arada yürütülmesinin yanı sıra, tatile ayırdıkları bütçeleri bakımındanda önemli derecede tasarruf sağlayabilmektedir. Çünkü tatile kendileri ya da aileleri ile çıktıklarında konaklama, beslenme ve seyahat masrafları için fazladan bir gider kalemi oluşturacaklardır. Ancak iş organizasyonu dahilinde aynı seyahati gerçekleştirdiklerinde; tüm masraflar iş seyahatini organize eden işletme tarafından karşılayacaktır. İş için sorumluluklarını gerçekleştirdikleri zaman sonrasında aileleri ile geçirdikleri deneyimi uzatmak istediklerinde ise, normalden daha ekonomik bir tatil deneyimi elde edecekleridir.

Bireylerin çalışmaları gereken zaman dilimi içerisinde giderek artan biçimde boş zaman değerlendirmelerine yönelik aktiviteleri gerçekleştirmesi, özel sektör açısından önceleri kabul görmezken; son zamanlarda yükselen bleisure’ın bireylerin iş motivasyonlarına olumlu katkıları, iş gerekliliklerini gerçekleştirmesi konusunda itici ve teşvik edici olması nedeniyle şirket ya da kurum politikalarında önemli düzenlemeler yapılmasına neden olmaktadır.

Yararlanılan Kaynaklar

Easen, N. (2013). Special Report: The Bleisure Principle. https://buyingbusinesstravel.com/feature/2021141-special-report-bleisure-principle/, (Erişim tarihi: 11.06.2019); Lichy, J. ve McLeay, F. (2017). Bleisure: Motivations and Typologies, Journal of Travel & Tourism Marketing, 34 (3): 1-41; Keadplang, K. (2018). Competitiveness Development of Wellness Tourism Destination toward VIP Xperience for Bleisure Tourists, Veridian E-Journal, Silpakorn University (Humanities, Social Sciences and Arts), 11 (5): 703-713.