Yürüyüş Turu

Kavram Turizm Çeşitleri Üretim Yönetimi ve Pazarlama

Kentleşme, insanların yaşam koşullarında köklü değişimlere neden olmuş bir kavramdır. Bu olgunun ortaya çıkması ve küresel ölçekli olarak yayılması insanların, yaşam alanlarını doğadan uzaklaştırarak, yeni bir yaşam alanı olan kentleri yaratmalarına neden oldu. Bu evirilmeyle birlikte insanların doğaya olan talepleri form değiştirerek, yaşam alanı olan doğa yerini çeşitli rekreasyonel ve turizmi bazlı etkinlikler ile kullanılan doğa kavramına bıraktı. Doğal alanların ve özellikle, dağların, küresel turizm pazarındaki yeri yüzde 20 civarındadır ve kıyı turizminden sonra dünyadaki en önemli ikinci turizm destinasyonu olduğu kabul edilmektedir.

Dağlarda ve doğal alanlarda en çok tercih edilen aktivitelerin başında doğa yürüyüşü gelmektedir. Bu etkinlik, performansa dayalı yüksek yoğunluklu sportif bir etkinlik olabileceği gibi farklı kültürler tanımaya, egzotik yerler görmeye, tarihi ve arkeolojik mekânları ziyaret etmeye, doğal yaşamı gözlemlemeye, sosyalleşmeye, psikolojik olarak rahatlamaya, sağlık-zindelik kazanmaya olanak sağlayan turistik bir etkinlik de olabilmektedir. Ayrıca, doğa yürüyüşü, birçok doğa sporu aktivitesinin aksine, özel beceri, teknik malzeme gerektirmeden, her yaş grubunun ve toplumun her kesiminin katılabileceği bir etkinliktir. Bu çerçevede, ortaya çıkan talebi karşılamak için çeşitli yürüyüş turu organizasyonları gerçekleştirilmektedir. Bu organizasyonlar, ticari olmayan ve çoğunlukla sportif amaçla gerçekleşen dernek ya da spor kulübü yapısı altında olabildiği gibi, ticari amaçlı olarak tur operatörleri tarafından da organize edilmektedir. Hatta bu etkinlik, doğa odaklı hizmet sunan tur operatörleri için en popüler doğa aktivitesidir.

Doğa yürüyüşü, önemli bir rekreasyonel aktivite olarak turizm kavramı içerisinde düşünülebilir. Diğer taraftan, ana turizm ürünü olarak kullanılması da söz konusudur. Bu ürünün aranan faydaları şöyle sıralanmaktadır: Doğaya yakınlık ve zevk, biyolojik çeşitlilik, doğaya ait kokular ve sesler (duyusal zevkler, eğitim), güzel manzaralara erişim/ulaşım (estetik), yürüyüş rotasında bulunan kültürel miras ögelerine erişim/ulaşım (eğitim), fiziksel aktivite ve temiz havada olma sayesinde sağlığın iyileştirilmesi (sağlık), yürüyüş rotasının zorluğuna bağlı olarak fiziksel ve psikolojik zorlanma (macera), motorlu taşıtlarla kıyaslandığında, insan hızıyla hareket ederek rota üzerindeki her bir çekim unsurunu daha ayrıntılı olarak deneyimleme (rahatlama, sağlık), insan kitlelerinden izole olma veya başka yürüyüşçülerle beraber olma arayışı (rahatlama, sağlık), doğayla ruhsal bütünleşme deneyimi arayışı (ruhsal).

Yukarıdaki kapsamda yürüyüş turunun katılımcı merkezli faydaları sıralanmaktadır. Bu bireysel faydaların dışında, bu etkinliğin yerel anlamda gerçekleştiği destinasyona ekonomik, çevresel ve sosyo-kültürel faydaları da bulunmaktadır: Ekonomik (yerel ticareti geliştirir, yerel kaynaklardan yararlanır, büyük ölçekli yatırım gerektirmez, uzun süreli konaklama sağlar, yerel işletmeleri geliştirir, yeni iş alanları yaratır), Çevresel (ziyaretçi akışını kontrol ve yönetmeye yardımcı olur, doğal alanların bakımını ve temizliğini teşvik eder, çevresel farkındalığı ve doğa bilgisini arttırır, doğanın korunmasını teşvik eder), ve Sosyo-kültürel (yerel gelenekleri ve kültürel mirasın korunmasını teşvik eder, yerel halkın kendine güven duygusunu arttırır, kültürel değişimi ve arkadaşlığı teşvik eder).

Yararlanılan Kaynaklar

Ingram, C.D. ve Durst, P.B. (1989). Nature-Oriented Tour Operators: Travel To Developing Countries, Journal of Travel Research, 28(2):11–15; Kastenholz, E. ve Rodrigues, A. (2007). Discussing the Potential Benefits of Hiking Tourism in Portugal, Anatolia: An International Journal of Tourism and Hospitality Research, 18: 4-18; Kim, H., Lee, S., Uysal, M., Kim, J. ve Ahn, K. (2015) Nature-Based Tourism: Motivation and Subjective Well-Being, Journal of Travel & Tourism Marketing, 32 (1): 76-96.