Yurtdışı Turlar Temsilcisi

Kavram Seyahat Acentacılığı ve Tur Operatörlüğü Yönetim ve Organizasyon

Literatürde tur operatörü temsilcisi ya da rep (representative) olarak da karşılık bulmaktadır. Tur operatörünün konaklama, ulaşım ve diğer turistik hizmetleri bir araya getirerek oluşturduğu paket tur organizasyonları kapsamında, her türlü hukuki sorumluluğu kendisine ait olmak üzere uluslararası destinasyonlarda yürütülen faaliyetlerinin, tur operatörünün yetkili/çalışan temsilcisi sıfatı ile sorunsuz gerçekleşmesini sağlayan, hizmet/ücret ilişkisi ile tur operatörüne bağlı olan ve bu hususta karşılayıcı (incoming) seyahat acentalarına da yardımcı olan kişiler yurtdışı turlar temsilcisi olarak tanımlanmaktadır. Genellikle, misafirlerin geldikleri ülkelerin vatandaşı olan ve tur operatörünün uluslararası destinasyondaki kamusal yüzü olarak nitelendirilen bu kişiler, misafirlere paket tur kapsamında sunulan hizmetlerin sorunsuz ve güvenli bir şekilde tamamlanabilmesi amacıyla çalışmaktadır. Bu anlamda, yurtdışı turlar temsilcisinin tur operatörünün verdiği hizmetlere bağlı olarak görev tanımları değişebilmektedir.

Ancak, genel olarak bir yurtdışı turlar temsilcisinin görevleri şöyle sıralanabilir: Misafirleri havaalanında karşılamak ve onlara konaklama tesisine kadar eşlik etmek, hoş geldiniz kokteyli düzenlemek, misafirlerin tatilleri ile ilgili soru ve isteklerine yanıt vermek, misafirlerin verilen hizmetlerle ilgili şikâyetlerinin, ilgili birimler aracılığıyla çözülmesini sağlamak ve gerekli olduğu durumlarda konuyu bir üst yönetime aktarmak, kayıp bagaj, pasaport ve hırsızlık gibi durumların çözümüne yardımcı olmak, tatil sürecinde ortaya çıkan sağlık sorunları için misafirlere destek sağlamak, misafirlere organizasyonlar ve hizmetler hakkında bilgi vermek ve satış yapmak, misafirlere günübirlik tur ve diğer aktivitelerin satış ve organizasyonunu yapmak, çocuk misafirler için etkinliklerin düzenlenmesini ve güvenli bir ortamda gerçekleştirilmesini sağlamak, araba veya ekipman kiralama gibi ek hizmetler sunmak, paket tur kapsamında hizmet sağlayıcı olarak yer alan konaklama işletmeleri, karşılayıcı seyahat acentası ve ulaştırma şirketleri ile iletişim halinde olmak ve koordineli çalışmak, yürüttüğü faaliyetlere ilişkin kayıtları tutmak ve rapor hazırlamak, işe yeni başlayan temsilcilerin eğitimine destek olmak. Bu görevleri yerine getirmekle yükümlü olan yurtdışı turlar temsilcisi, bir ekibin parçası olabilir ya da tur operatörünün hizmet sağlayıcılarından biri olan belirli bir konaklama işletmesinde tek temsilci olarak da görev yapabilmektedir.

Temsilcilerin genellikle misafirlerin geldikleri ülke vatandaşı olmaları sebebiyle, çalışılacak ülkenin yasal düzenlemelerine uygun izinlerin alınması gerekmektedir. Bu izinlerin kapsamı ülkeden ülkeye değişmekle birlikte, Türkiye’de tur operatörünün temsilcisi olarak görev yapacak kişilerin, tur operatörü temsilci vizesi ile ikamet izni almaları gerekmektedir. Ancak, 2010 yılında değişiklik yapılan Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanunun Uygulama Yönetmeliği’nin 55’inci maddesinin (h) bendi uyarınca, görev süresi sekiz ayı geçmemek kaydıyla Türkiye’ye gelen tur operatörü temsilcileri, ilgili belgeleri sunarak çalışma izninden muaf tutulmaktadır.

Yararlanılan Kaynaklar

Çolakoğlu, O. E., Epik, F. ve Efendi, E. (2010). Tur Yönetimi ve Turist Rehberliği. Ankara: Detay Yayıncılık; Eser, S. ve Çakıcı, C. (2018). Turist Rehberliği Terminolojisi. İçinde; S. Eser, S. Şahin ve C. Çakıcı (Editörler), Turist Rehberliği (ss. 1-24). Ankara: Detay Yayıncılık; https://www.tursab.org.tr/haberler/tursab-tur-operatoru-temsilcisi-transfer-elemani-kimlik-karti_11187, (Erişim tarihi: 31. 08. 2019).

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Resmi Gazete. (2003). Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanunun Uygulama Yönetmeliği, https://www.mevzuat.gov.tr/Yonetmelikler.aspx, (Erişim tarihi: 31. 08. 2019).