Yoncalı Termal Turizm Bölgesi

Konaklama Tesisi Termal Tesis - Kaplıca

Kirazlı Dağı eteklerindeki 500 dönümlük arazi içerisinde faaliyet göstermektedirler. Yöredeki termal su kaynağı ilk defa Anadolu Selçuklu Sultanı II. Alaaddin Keykubat döneminde keşfedildi. Sultan II. Alaaddin Keykubat, çıktığı bir sefer sırasında askerler arasında yayılan bir salgın hastalıktan çekinerek, cilt rahatsızlığına yakalanan kızını Yoncalı’da bıraktı ve sefere devam etti. Sultan II. Alaaddin Keykubat’ın kızı Gülümser Hatun’u korumakla görevli olan bir asker, yakınlarda bulunan bir su birikintisinin oluşturduğu çamurda tüyleri dökülmüş bir tilkinin iyileştiğini fark edip Sultan II. Alaaddin Keykubat’ın kızı Gülümser Hatun’a bölgedeki çamur ve su ile tedavi tatbik edilmesini sağladı. Sultan II. Alaaddin Keykubat’ın kızı Gülümser Hatun bu tedavi sonucunda eski sağlığına tekrar kavuşunca, Sultan II. Alaaddin Keykubat, 1233 yılında bölgeye bir hamam ve bir cami yaptırdı.

Yoncalı’da kür amaçlı olarak gelen ziyaretçilere sunulan termal su doğal çıkışlıdır ve 42 ̊C sıcaklığa sahiptir. Bu sayede kaynağından çıktığı şekilde birimlere verilebilen termal su hiçbir mineral kaybına uğramaksızın, doğrudan kullanılabilmektedir.

Yoncalı Termal Turizm Bölgesindeki termal su, kireçlenme ve eklem romatizmalarında, iltihaplı eklem rahatsızlıklarında, yumuşak doku romatizmalarında, nörolojik rahatsızlıklarda, travmatik durumlarda ve spor kaynaklı rahatsızlıklarda iyileştirici etkiler göstermektedir. Yoncalı Termal Turizm Bölgesindeki kaynak sularının litresinde 800 mg. civarında mineral bulunmaktadır. Bu nedenle oligometalik sular sınıfında değerlendirilen kaynaklar, toprak kalevili, acı bikarbonatlı sular olarak tanımlanmaktadır. Ayrıca kaynak suları, yüzlerce yıllık organik menşeili fosillerle zenginleşmiş durumdadır. Bu durum, termal su kaynaklarının madensuyu olarak içme kürlerinde kullanılması yerine, çamur banyosu veya sıvama-beleme çamur uygulamaları ile kullanılmasını zorunlu kılmaktadır. Termal suyun nörolojik rahatsızlıklarda olumlu sonuç vermesinin en önemli sebebi de, eman ölçü birimi ile tespit edilen doğal radyoaktifliğin yüksek olmasıdır.

Yoncalı Termal Turiz Bölgesi’nde Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın denetiminde dört yıldızlı iki termal otel, üç yıldızlı iki termal otel, bir uygulama oteli ve belediye belgeli apart oteller faaliyet göstermektedir. Bölgede, termal turistlerin dışında günübirlik ziyaretçilerin de kullanabileceği şekilde düzenlenmiş Türk Hamamı, açık ve kapalı yüzme havuzları ile yiyecek içecek birimleri bulunmaktadır.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Özbey, S. (ed.) (1979). Şifalı Sularımız “Kaplıcalar ve İçmeler Rehberi”. Yurt Haber Ajansı Yayını No: 1. Ankara: Çağ Matbaası.