Yolcu Kuponu

Kavram Üretim Yönetimi ve Pazarlama

Turizmin en temel unsuru bir yerden bir yere gitme, yani fiziki olarak yer değiştirme eylemidir. İnsanların bir yerden başka bir yere gitmeleri için ulaştırma ağına ve ulaştırma araçlarına ihtiyaç duyulmaktadır. İfade edilen ulaştırma ağı ve araçları, ulusal, uluslararası, bölgeler arası ve bölge içerisindeki (metro, otobüs, metrobüs, tramvay) şeklinde olabilmektedir. Turizm sektöründe gerek ulusal gerekse uluslararası yolculuklar için havayolu taşımacılığı yani sivil hava taşımacılığı yaygın biçimde tercih edilmektedir. Türkiye’de yürürlükte olan Türk Sivil Havacılık Kanunu’nun 107. maddesi gereğince, yolcu taşıması sürecinde sivil havacılıkta, yolcu götürmekle görevli firma, yolcuya karşı belirtilen madde uyarınca ilgili kuralları kapsayan uluslararası geçerlilik kıstaslarına uygun bir yolcu bileti sağlamakla yükümlüdür. İlgili kanuna göre yolcu biletinde yer alması gereken bilgiler; kalkış, varış ve varsa aktarma yerleri, yolcunun adı soyadı, taşıma eylemi gerçekleştirenin adı veya ticaret unvanı ve adresi, bilet numarası ile düzenlendiği gün ve yeri, taşıma ücreti, bilet ücretsiz verilmişse buna dair kayıt ve taşımanın ilgili kanunda gösterilen sorumluluğun sınırlandırılmasına ilişkin hükümlerle bağlı olduğu kayıtlardır.

Yolcu güvenliği ve olası bir antlaşmazlık durumunda sorunla karşılaşmamak için yolcuların biletlerini elden teslim almaları veya internet üzerinden satın aldıkları biletlerinin bir çıktısını mutlaka yanlarında bulundurmaları son derece önemlidir. Bir sorun yaşanması durumunda yapılması gerekenler, tarafların (yolcu-taşımacı) birbirlerine karşı sorumlukları ve iptal durumlarıyla ilgili bilgiler biletlerin arkasında yazılmakta, yazılamayacak kadar uzun ise ilgili bilet satın alınmadan önce yolcuya yazılı ve/veya elektronik ortamda ibraz edilmektedir.

Yararlanılan Kaynaklar

Akkurt, S. S. (2013). Havayolu Taşımacılığında Yolcu Bileti ve Bagaj Kuponu, Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 21(1): 277-296; Avcı, Z. (2018). Sivil Havayolu ile Yolcu Taşıma Sözleşmesinde Yolcu Hakları, Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 26(2): 473-501; Kozak, N., Akoğlan Kozak, M. ve Kozak, M. (2020). Genel Turizm İlkeler – Kavramlar (Yirmi ikinci baskı), Ankara: Detay Yayıncılık.