Yeşil Turist

Kavram Üretim Yönetimi ve Pazarlama

İkinci Dünya Savaşı’nın ardından artan endüstriyelleşme faaliyetleri ile birlikte doğal alanlar ve doğal kaynaklar giderek zarar görmüş; 1970’li yıllardan sonra ise endüstriyel üretim çok büyük boyutlara ulaşırken, dünyanın farklı bölgelerinde etkisi oldukça hissedilen ve hatta felaket olarak adlandırılan çevresel problemler meydana gelmiş durumdadır. Bu olumsuzlukların bir sonucu olarak çevreci tüketim veya diğer adı ile yeşil tüketim kavramı tartışılmaya başlanmış ve özellikle 1990’lı yıllarda çevreci pazarlama veya diğer bir ifadeyle yeşil pazarlama kavramı ortaya çıkmıştır. Yeşil pazarlama kavramı ile belirlenen yeni hedef kitle çevreye duyarlı tüketici, ekolojik farkındalık sahibi tüketici, doğaya dost/doğa dostu tüketici, yeşil tüketici gibi pazar bölümleri ile ifade edilmektedir. Yeşil tüketiciler ihtiyaçlarını karşılamak üzere bir mal veya hizmeti satın alırken, elde ettiği kalitenin yanı sıra deneyimlediği ürünün hammadde aşamasından kullanım aşamasına kadar geçen tüm süreçlerinin çevreye duyarlı bir anlayışla yönetilmesine dikkat etmektedir. Tüm sektörlerde olduğu gibi tüketicilerin çevreye duyarlı ürünler üreten işletmelere olan ilgisi turizm sektörüne de yansıdı ve böylece, yeşil turist kavramı ortaya çıktı.

Yeşil turist, “Çevre dostu terminolojik bilgiye sahip, çevreye karşı duyarlı ve farkındalık sahibi olarak bilinçli davranışlar sergileyen, yeşil turizm işletmelerini seyahatlerinde tercih eden, ziyaret ettiği turizm bölgesinde doğal çevre ve yerel halka yönelik sorumluluk sahibi kişi” olarak tanımlanmaktadır. Bu bağlamda, ekoturist ve yeşil turist arasındaki farka dikkat çekmek gerekmektedir. Ekoturist, doğa temelli turizm türleri çerçevesinde çevre dostu davranışlar sergilerken, yeşil turist ise seyahate henüz çıkmadan önce aldığı tatil kararlarından başlayarak geri dönene kadar geçen süreçte hangi tür turizm faaliyetine katılırsa katılsın mutlaka çevre dostu anlayışla hareket etmektedir. Bu kapsamda yeşil turistler, seyahate çıkmadan önce destinasyonlar ve işletmeler hakkında çevreciliği gerçek anlamda bir işletme felsefesi edinen turizm tesislerini arayan, gerçekten çevreci bir işletmeye, diğer benzer özellikteki alternatiflerinden daha fazla ücret ödemeye istekli olan, yerel halkı ve doğal çevreyi destekleyen faaliyetlerde bulunan çeşitli sosyal sorumluluk kampanyaları düzenleyen işletmeleri tercih eden, enerji ve su kaynaklarını verimli kullanmaya özen gösteren, seyahatlerini çevre dostu güzergâhlar doğrultusunda planlayan, yerel ve doğaya dost hediyelik ürünler satın alan, tur sırasında veya münferit gezileri esnasında doğaya zarar veren uygulamalara karşı çevreci öneriler sunabilen kişiler olarak görülmektedir.

Yararlanılan Kaynaklar

Ayazlar, G. ve Arslan Ayazlar, R. (2015). Yeşil Pazarlama. İçinde; B. Kılıç ve Z. Öter (Editörler), Turizm Pazarlamasında Güncel Yaklaşımlar (ss. 327-370). İstanbul: Beta Yayıncılık; https://www.myfiveacres.com/travel-tips/green-tourist/, (Erişim tarihi: 12. 01. 2020); İpar, M. S. (2018). Turistlerin Yeşil Otel Tercihlerine Yönelik Algıları, Çevreci Davranış Eğilimleri ve Davranışsal Niyetlerle İlişkisi (Yayımlanmamış doktora tezi). Çanakkale: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Yıldırım, H. M. (2018). Yeşil Tüketici. İçinde; L. Atay ve H. Korkmaz (Editörler), Turizm İşletmelerinde Yeşil Uygulamalar (ss. 3-19). Ankara: Detay Yayıncılık.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Atay, L. ve Korkmaz, H. (2018). Turizm İşletmelerinde Yeşil Uygulamalar. Ankara: Detay Yayıncılık.