Yassıkaya

Doğal ve Kültürel Miras Höyük

Zonguldak’ın Karadeniz Ereğli ilçesine bağlı Ovaköy’ün Zoroğlu Mahallesi yakınlarında, Gözören Deresi Vadisi'nin güney sırtında yer almaktadır. Sık orman örtüsü ile kaplı dağlık alanda bulunan yerleşme, büyük bir kaya kütlesinin üzerindedir. Yassıkaya’da Prof. Dr. Turan Efe’nin bilimsel danışmanlığında ve Karadeniz Ereğli Müzesi’nin başkanlığında kazılar gerçekleştirilmiştir.

Kazılar sırasında tespit edilen kültür dolgusu, kayalığın ortasında yer alan doğal bir mağarada ve mağaranın hemen yanındaki kayalık bir platform üzerinde bulundu. Güneyden kuzeye doğru eğimli olan mağara zemini üzerinde ve kayalık platform alanda yapılan sistemli kazılarda, tek tabakalı fakat iki evreli bir kültür dolgusu tespit edilmiştir. Bu iki evrede tespit edilen buluntu ve kalıntılar birbirlerinden çok farklı değildir.

Ele geçen buluntular içinde, el yapımı, kırmızı astarlı çanak çömlek ve testiler, siyah ağız kenarlı kaseler sayılabilir. Bu buluntular içnde önemli bir yer tutan gaga ağızlı testiler, kabartma bantlar ve oluklar ile bezelidir. Bunlardan başka öğütme taşları, çakmaktaşından yapılmış aletler, dokumada kullanılan ağırşak ve tezgah ağırlıkları diğer buluntu gruplarını oluşturmaktadır. Hafir Turan Efe, Yassıkaya’da yoğun mimari kalıntılara, fırın veya ocaklara rastlanmamış olmasını buranın bir kamp yeri olması ile ilişkilendirmektedir. Yapılan analojik değerlendirmeler ile yerleşim Erken Tunç çağı II-III evrelerine tarihlenmiştir. Yassıkaya kazılarından edinilen bilgiler, MÖ Üçüncü binyılda bu bölgede gelişen kültürün, Ezero, Ezerovo-Sozopol gibi Balkan ve Güneydoğu Avrupa kültürleri ile etkileşim içinde olduğunu göstermiştir.

Yararlanılan Kaynaklar

Efe, T. (2004). Yassıkaya, an Early Bronze Age Site near Heraclea Pontica (Kdz Ereğli) on the Black Sea Coast. İçinde; B. Hänsel (Editör), In Festschrift für Nmejcová Pavùková (ss. 27-38). Berlin.