Wanderlust Turist

Kavram Üretim Yönetimi ve Pazarlama Sosyoloji

Wanderlust kelimesi 1900’lü yıllara dayanmakta olup, Almanca bir terim olan wandern (yürüyüşe çıkmak) kelimesinden türetildi. Wandern (yürüyüşe çıkmak) ve lust (istek/arzu) kelimelerinin bir araya gelmesiyle oluşan terim, turizm literatüründe ilk olarak 1970 yılında yapılan bir çalışmada görüldü. Turizm talebinin fiyat esnekliğinin araştırıldığı çalışmada turistler motivasyonlarına göre sunlust ve wanderlust olarak iki gruba ayrıldı. Wanderlust turistlerin sunlust turistlere oranla fiyat esnekliğinin daha düşük olduğu, farklı destinasyonlar görme ve seyahat tutkusunun fiyattan daha öncelikli olduğu yapılan araştırmalarda ortaya konuldu. Sosyologlara göre ise Wanderlust turisti diğer turist grubundan ayıran en önemli özellik; farklı kültürel deneyimler arayışı içerisinde olmasıdır.

Alanyazında çoğunlukla turist motivasyonu ve turist davranışı çalışmalarında yer alan Wanderlust turist zaman içerisinde biyoloji alanındaki çalışmalarında konusu oldu. Araştırmacılar, Wanderlustları diğer bireylerden ayıran evrimsel bir kökenin olduğunu ve yaptıkları çalışmalarla bunun bir gen varyasyonuyla oluştuğunu öne sürdüler. DRD4 geninin varyasyonu olan DRD4-7R geni seyahat tutkusunu yaratan gen olarak tanımlandı. Bu geni taşıyan insanların, diğer insanlara göre daha meraklı oldukları, keşfetme duygusuyla daha sıklıkla seyahat ettikleri, risk almayı ve macerayı sevdikleri ortaya çıktı. 1999 yılında yapılan bir çalışmada seyahat tutkusu geninin Afrika gibi yerlerde yaşayan bireylerde daha sıklıkla görüldüğü belirtilmektedir. Bunun başlıca sebebi olarak Afrika kıtasında yaşayan insanların daha uzun mesafeler kat etmesidir. Zamanla oluşan mutasyonlarla günümüz seyahat tutkunları olan Wanderlust turistlerin ortaya çıkmasına yol açmıştır. Wanderlust turistler, öngörülemeyen belirsizliklerle yüzleşerek, bilinmeyeni tecrübe etmek, farklı kültürleri tanımak ve sürekli seyahat etme arzusunda ve yeni yerler arayışı içerisinde olan; seyahat tutkusu için zaman ve finansal kaynaklarını kullanan turist tipi olarak turizm sektörü için dikkate alınmaya değer bir sınıftır.

Yararlanılan Kaynaklar

Gray, H. P. (1981). Wanderlust Tourism. Problems of Infrastructure, Annals of Tourism Research, 8(2): 285-290; Mansfeld, Y. (1992). From Motivation to Actual Travel, Annals of Tourism Research, 19(3): 399-419; Sauran, A. (1978). Economic Determinants of Tourist Demand: A Survey, The Tourist Review, 33(1): 2-4; Shields, P. O. (2011). A Case For Wanderlust: Travel Behaviors of College Students, Journal of Travel & Tourism Marketing, 28(4): 369-387.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Shields, P. O. (2011). A Case For Wanderlust: Travel Behaviors of College Students, Journal of Travel & Tourism Marketing, 28(4): 369-387.