Voucher

Kavram Konaklama Tesisi Otel Seyahat Acentacılığı ve Tur Operatörlüğü Muhasebe-Finansman

Üzerinde konaklayacak kişi sayısı, giriş-çıkış tarihleri, pansiyon türü, paket tur fiyatına dâhil olan ve olmayan hizmetler gibi rezervasyona ilişkin bilgiler yer almaktadır. Bu bilgilerin yanı sıra voucher üzerinde acentaya/tur operatörüne ilişkin bilgiler, belgeyi düzenleyen kişi ve konaklama işletmesinden rezervasyon onayı veren kişilerin bilgileri yer alabilmektedir. Paket tur satışlarında seyahat acentası tarafından hazırlanan voucher, genellikle dört kopya şeklinde düzenlenir. Bir kopyası paket turu satan acentada kalırken diğer üç kopyası müşteriye verilir. Müşteri kopyalardan birini kendisine alır, diğer iki kopyasını konaklama yapacağı tesise teslim eder. Konaklama işletmesi ise belirli aralıklarla konaklayan müşterilerin voucher belgelerini karşılayıcı acentaya teslim eder. Karşılayıcı acenta kendisine konaklama işletmesi tarafından gönderilen voucher bedeli kadar ödeme gerçekleştirir. Aynı şekilde karşılayıcı acentanın tur operatöründen alacağı ödeme miktarlarına da voucherlar temel oluşturmaktadır. Dolayısıyla voucher, sadece acenta-müşteri arasında geçerliliği olan bir belge olmanın ötesinde paket tur içerisinde yer alan işletmelerin birbirlerine olan ödemelerinde de kullanılan bir belge olma özelliği taşımaktadır. Voucher; rezervasyon, iptal ve değişiklik ile servis olmak üzere üç farklı amaç için kullanılmaktadır.

Rezervasyon voucher belgesi, seyahat acentasının otelden talep ettiği rezervasyonlarda kullanılan voucher türüdür. En sık kullanılan bu voucher türü, yukarıda anlatıldığı gibi birden fazla kopya sayısına sahiptir. Acenta-otel arasındaki ilişkiler büyük ölçüde bu voucher üzerinden gerçekleştirilir. Konaklama işletmesinde rezervasyon memuru kendisine gelen voucher belgesinde acentaya gönderilecek kopyayı ayırdıktan sonra ilgili bölüme kendi adını ve tarihi yazarak imzalar ve otelin kaşesini basar. Böylelikle acentada ve otelde rezervasyonun hangi memur tarafından gönderildiği ve onaylandığı belirtilmiş olur. İptal ve değişiklik voucher belgesi, önceden yapılan bir rezervasyon iptal edilmek istendiğinde veya rezervasyonda değişiklik yapılmak istendiğinde bu voucher türü kullanılmaktadır. Voucher üzerinde iptal ve değişiklik durumlarında doldurulacak bölümler yer almaktadır. Acenta, ilgili bölümü doldurarak voucherı konaklama işletmesine gönderir. Konaklama işletmesinin de iptal ya da değişikliği uygun görüp onayladığına ilişkin voucher üzerindeki ilgili bölümü doldurup bir kopyasını acentaya göndermesi gerekmektedir. Servis voucher belgesi ise, genellikle grup rezervasyonlarda kullanılan bir voucher türüdür. Grup konaklama işletmesinden ayrılırken rehber tarafından konaklama işletmesine verilen bu belgede pansiyon türü, geceleme sayısı, kişi sayısı, ücretsiz (free) oda sayısı gibi konaklama işletmesinin seyahat acentasına sağladığı hizmetler yer almaktadır. Bu voucher ile birlikte seyahat acentası, konaklama işletmesinde almış olduğu hizmet toplamını onaylamış olmaktadır.

Yararlanılan Kaynaklar

Gökdeniz, A. ve Dinç, Y. (2016). Konaklama İşletmelerinde Önbüro Operasyonları ve Yönetimi (Dokuzuncu baskı). Ankara: Detay Yayıncılık; İçöz, O. (2011). Seyahat Acentaları ve Tur Operatörlüğü Yönetimi (Yedinci baskı). Ankara: Turhan Kitabevi.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Gökdeniz, A. ve Dinç, Y. (2016). Konaklama İşletmelerinde Önbüro Operasyonları ve Yönetimi (Dokuzuncu baskı). Ankara: Detay Yayıncılık.