Vahşi Doğa Rekreasyonu

Kavram Rekreasyon

İngilizler, 1800’lü yılların sonlarına doğru kişisel olarak zafer kazanma hissini tatma ve macera arayışı ihtiyaçları sebebiyle vahşi yaşam alanlarını ziyaret etmeye başladılar. Böylelikle Afrika kıtası ilk vahşi doğa kaşifleri tarafından (İskoç kongresi topluluğunun öncülerinden olan David Livingstone ve Gallerli ünlü gazeteci ve araştırmacı H. M. Stanley) dünyaya tanıtıldı. O dönemlerde bu ilk kaşifler gibi aslında birçok kişi benzer aktiviteleri gerçekleştirmesine rağmen onları diğerlerinden ayıran özellikleri, tipik bir şekilde egzotik ve vahşi bölgelerde macera arayan turistler olmalarıdır. Onları takip eden, bu gibi motivasyonla ziyaret gerçekleştiren turistlerin birçoğu aynı zamanda çok da iyi avcılardır. Doğru Afrika’da kullanılan Swahili dilinde seyahat anlamında kullanılan safari kelimesi popüler dilin bir parçası haline gelmesi sonucunda uyarlanarak sözlüklerde yerini aldı. Amerika’nın eski başkanlarından olan Theodore Roosevelt’in 1909-1910 yıllarında Doğu Afrika’ya büyük bir av rekreasyonu için gitmesiyle birlikte, safarinin popülerliği en üst seviyesine erişti.

Bakir doğal alanlar içerisinde doğayla iç içe olmaktan keyif alan, yaban hayatı yaşam alanlarının içerisinde balık tutma, avlanma, vahşi hayvanları fotoğraflama, besleme, gözlemleme gibi aktiviteleri gerçekleştiren kişiler vahşi doğa rekreasyonunun talep yapısını oluşturmaktadır. 2017 yılının verilerine göre, vahşi doğaya ilişkin rekreasyon etkinliklerinin gerçekleştirildiği turizm türü dünyada gerçekleştirilen tüm turizm etkinlikleri arasında yüzde 7’lik bir paya sahiptir. Ayrıca, vahşi doğa rekreasyonlarının her yıl yüzde 3’lük bir büyüme elde ettiği görülmektedir. Bu bağlamda dünya çapında yılda 87 milyon turist vahşi doğa rekreasyonu gerçekleştirirken bu etkinliklerin yarısının Afrika’da gerçekleştirildiği ifade edilmektedir. Serengeti, Masai Mara, Yellowstone Milli Parkı, Volcanoes Milli Parkı, Phuket, Kruger Ulusal Parkı ve özellikle Güney Afrika’daki Orta Kalahari, Moremi, Orta Okavango vahşi yaşam bölgeleri dünyadaki önemli vahşi doğa rekreasyonu alanlarıdır. Türkiye’de ise Manyas Kuş Cenneti Milli Parkı, Gidengelmez Dağları, Borçka Karagöl Tabiat Parkı, Pokut Yaylası, Gölcük Tabiat Parkı bu rekreasyon türüne örnek gösterilebilir.

Yararlanılan Kaynaklar

https://demo.intellifi.tech/demo/orfamder/wp-content/uploads/2019/01/ORFAMDER-Tabiat-Turizmi-Raporu_8.12.2018.pdf, (Erişim tarihi: 27.08.2020); https://whereisthewildlife.com/tag/history-of-wildlife-tourism/, (Erişim tarihi: 27.08.2020); https://wildliferecreation.org, (Erişim tarihi: 27.08.2020); https://www.encyclopedia.com/reference/culture-magazines/wildlife-recreation, (Erişim tarihi: 27.08.2020); https://www.encyclopedia.com/reference/culture-magazines/wildlife-recreation, (Erişim tarihi: 27.08.2020); https://www.fs.usda.gov/Internet/FSE_DOCUMENTS/fsm91_048445.pdf, (Erişim tarihi: 27.08. 2020); https://www.fws.gov/faq/surveyfaq.html, (Erişim tarihi: 27.08.2020).