Üniformalı Hizmetler

Kavram Konaklama Tesisi Yönetim ve Organizasyon

Konaklama işletmelerinde yer alan önbüro departmanın ön kısmında faaliyet gösteren birimdir. Bu bölümde kaç kişinin çalışacağı tesisin büyüklüğüne göre değişiklik gösterir. Otel yönetimi bu bölüm çalışanlarının özel bir kıyafet giymelerini zorunlu kılmıştır. Bu nedenle kavram, üniformalı hizmetler adını almıştır. Konaklama işletmesi açısından görevleri oldukça önemlidir. Çünkü müşteri ile ilk kez karşılaşan kişiler bu birim çalışanları olduğu için, işletmenin vitrinidir. Müşterilerin karşılanması, bagajların alınması ve taşınması, asansör hizmetleri, müşteri arabaları ile ilgilenilmesi, danışma hizmetleri, posta ve mesajların iletilmesi görevleri bu birimin sorumluluğundadır. Bu kapsamda, büyük bir konaklama işletmesinde karşılayıcı (door man), bagaj şefi (bell captain), bagaj taşıyıcısı (bell boy), dağıtıcı (page boy), asansör görevlisi (lift boy/lift man) görev alabilir. Küçük bir otel işletmesinde ise en az bir bagaj taşıyıcısı bulunur ve bu birimin tüm görevlerini yerine getirir.

Bagaj şefi, üniformalı hizmetler biriminin şefi konumundadır. Diğer bagaj taşıyıcısı ve asansör görevlileri onun yönetimindedir. Personelin görev dağılımını ve izinleri düzenlemek, resepsiyon ve ön kasadan gelebilecek görevlerin eksiksiz bir şekilde tamamlanmasını sağlamak gibi sorumlulukları vardır. Karşılayıcı, konaklama işletmesinin giriş kapısında durur, müşterileri karşılar, müşterilerin araçlarıyla ilgilenir ve güvenlik ile ilgili genel tedbirler alınmasını sağlar. Gerektiğinde konuğun taksi ihtiyaçlarını karşılamak ve tüm müşterileri uğurlamak da sorumlulukları arasındadır. Bagaj taşıyıcısı; müşterileri karşılamak, bagajlarını odasına çıkararak konuğa eşlik etmek, konuğun otel içinde gideremeyeceği kişisel bazı ihtiyaçlarını (sigara, gazete, kişisel hijyen malzemeleri) temin etmek ve emanete bırakılan bagajların kayıtlarını tutmak gibi hizmetleri yerine getirir. Bununla birlikte resepsiyon ve ön kasadan yönlendirilen diğer görevleri de üstlenir. Dağıtıcının görevleri, büyük konaklama işletmelerinde otel ve müşterilerin gazete, posta ve mesajlarını iletmek, müşterilerin otel dışı bazı ihtiyaçlarını temin etmek, bagaj taşıyıcısı olmadığı zamanlarda onun görevlerini yerine getirmektir. Asansör görevlisi ise büyük işletmelerde asansörün kullanımından ve müşterileri ilgili katlara çıkarmak ve indirmek, asansörün temizliği ve basit arızaları gidermek, şüpheli kişilerin katlara çıkmasını engellemekten sorumludur.

Üniformalı hizmetler biriminde görev alacak kişiler; daima güler yüzlü hizmet vermeli, müşterileri ilk karşılayan kişiler olduğu için insanlar üzerinde olumlu bir etki bırakabilecek kişisel özelliklere sahip olmalıdır. Bakımlı ve temiz görünüm, güler yüz, düzgün bir diksiyon bu kişilerin sahip olması gereken kişisel özellikler arasında yer alır. Bu özelliklerin yanı sıra üniformalı hizmetler biriminde görev alacak kişiler ciddi, nazik, kibar ve çözüm odaklı olmalı, çevresi ve işletmeyle ilgili tam bilgiye sahip olmalı ve en az bir yabancı dil bilmelidir.

Yararlanılan Kaynaklar

Chacko, H. E. (1998). Designing a Seamless Hotel Organisation, International Journal of Contemporary Hospitality Management, 10(4): 133-138; Eraslan, N. (2012). Konaklama İşletmelerinde Ön Büro İşlemleri ve Yönetimi. Ankara: Detay Yayıncılık; Gökdeniz, A. ve Dinç, Y. (1973). Konaklama İşletmelerinde Önbüro Operasyonları ve Yönetimi (Örnek Önbüro Modülleri). Ankara: Detay Yayıncılık; Tekin, Ö. A. ve Gençer, Z. (2016). Otel işletmelerindeki İşlere ve Pozisyonlara Yönelik Cinsiyet Algısı, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 18(3): 495-521.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Eraslan, N. (2012). Konaklama İşletmelerinde Önbüro İşlemleri ve Yönetimi. Ankara: Detay Yayıncılık.