Uluslararası Turizm Pazarı

Kavram Üretim Yönetimi ve Pazarlama

Turizm olayı hem ulusal hem de uluslararası düzeyinde hızla gelişmektedir. Sanayi Devrimi ile birlikte bireysel ve toplumsal yaşamda değişiklikler meydana geldi ve bunun sonucunda ise turizm daha geniş alanlara yayıldı. İlk başlarda turizm, sosyalleşme olayı olarak görülürken zamanla turizm pazarının büyümesi ile ekonomik bir boyut haline geldi ve ulusal turizm pazarı zamanla uluslararası turizm pazarı haline gelmeye başladı. İletişim ve ulaşım araçlarının gelişmesi ile uluslararası turizm pazarının daha da gelişmesine imkân yarattı. Bunun sonucunda da uluslararası turizm pazarı önemli hâle geldi.

Turizm olayı özellikle İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra uluslararası hâle geldiği ve insanların artık kendi ülkelerinden ziyade başka ülkelere de gittikleri görülmektedir. Bu dönemde özellikle uçakların kullanılması ile uluslararası turizm pazarı önemini daha net ortaya koymaya başladı. 1950 yılında turizme katılan sayısı 25 milyon ve turizmden elde edilen gelir ise 2.1 milyar ABD Dolar’dır. Turizmin bugün geldiği nokta ise o günlere nazaran çok farklıdır. Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü’nün (UNWTO) 2019 yılı Turizm Barometresi’ne göre uluslararası turizm pazarı incelendiğinde 2018 yılında turizme katılanların 710 milyonu Avrupa, 348 milyonu Asya-Pasifik, 216 milyonu Amerika, 67 milyonu Afrika ve 60 milyonu ise Orta Doğu Bölgesi’nden olduğu belirtilmektedir. Rapora göre turizm gelirlerin ise toplamda 1.7 trilyon ABD Doları olduğu belirtilmektedir. 2018 yılında en fazla büyüme gösteren yüzde 7 ile Asya-Pasifik bölgesi ile Afrika bölgesi oldu. Ulaşım aracı olarak ise havayolu ilk sırada yer almakta olup havayolunun 2000’li yıllarda kullanım oranı yüzde 46 iken 2018 yılında bu oranı yüzde 58’e çıktı. Uluslararası turizm pazarında 2018 yılında kullanılan diğer araçlar ise sırasıyla karayolu, denizyolu ve demiryolu izledi. 2018 yılının verilerine göre dünyanın en önemli beş ihracatı içinde turizm üçüncü sıradadır. Uluslararası turizm pazarında Türkiye’ye gelen turist sayısı ile turizm altıncı sıradadır. Tüm bunlar incelendiğinde uluslararası turizm pazarını ne kadar önemli olduğu anlaşılmaktadır. Bu pazardan daha fazla turist ve gelir elde edebilmek için pazarın daha iyi incelenmesi gerekmektedir.

Yararlanılan Kaynaklar

Hacıoğlu, N. (2016). Turizm Pazarlaması (On birinci baskı). Ankara: Nobel Akademik Yayıncılık; Rızaoğlu, B. (2007). Turizm Pazarlaması (Beşinci Baskı). Ankara: Detay Yayıncılık; World Tourism Organization (2019). UNWTO Tourism Highlights 2019 Edition, https://www.e-unwto.org/doi/epdf/10.18111/9789284421152, (Erişim tarihi 02.09.2020).