Uçuş Emniyeti

Kavram Ulaştırma İşletmeciliği Havayolu Yolcu Taşımacılğı

Havacılık çevresinde birincil öncelik operasyonların emniyetli olarak gerçekleştirilmesidir. Karmaşık bir sistem olarak havacılık sisteminde gerek insan kaynaklı olsun gerek hava koşulları gerekse teknoloji olsun tam olarak tüm değişkenleri etkin bir şekilde yönetmek zordur. Diğer bir deyişle, riskler her zaman vardır. Önemli olan risklerin proaktif bir şekilde öngörülmesi ve yönetilmesidir. Uçuş emniyeti açısından risklerin etkin bir şekilde yönetilebilmesi için günümüz havacılık çevresinde gelişmiş teknoloji ve eğitim desteğinde sürekli olarak iyileştirmeler ve uygulamalar gerçekleştirilmektedir.

Bu bakış açısıyla uçuş emniyeti, uçuşta risklerin en az olduğu durumdur. Uçuş emniyeti yönetimi faaliyetleri ile uçuştaki olası risklerin en aza indirilmesi için tüm kaynakların etkin bir şekilde yönlendirilmesidir. Burada en önemli kaynak insandır. Uçuş ekibi, hava trafik kontrolörleri ve uçak bakım teknisyenleri uçuş emniyeti açısından birincil öneme sahip operasyonel personellerdir.

Planlı bir uçuş için, uçuş ekibinin uçağa bindiği andan motorları durdurarak uçağı sorumlulara teslim ettiği ana kadar geçen süredeki faaliyetlerin emniyetli bir şekilde gerçekleştirilmesidir. Uçak harekâtı uçuşun asıl hedefi olan emniyet ve güvenliğin somut bir şekilde ortaya koyulduğu aşamadır. Uçuş öncesi ve sonrası yine emniyet ve güvenlikle ilgili birçok faaliyet gerçekleştirilmektedir. Havacılık çevresi açısından emniyet yönetimi, bireylerin ve varlıkların zarar görme olasılığının azaltıldığı, devamlı olarak risk yönetimi faaliyetleri ve tehlikelerin tanımlanmasıyla kabul edilebilir düzeye ya da daha aşağı çekildiği yapıdır.

Yararlanılan Kaynaklar

ICAO (2013). Annex 19 Safety Management. Montreal: ICAO Yayınları; Wells, T.A. (2001). Commercial Aviation Safety. New York: McGraw-Hill Professional.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

CAO (2013). Safety Management Manual, Doc 9859. Montreal: ICAO Yayınları.